Smějou se jí kvůli akné. Jsem se sebou spokojená, říká senzace Australian Open

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Australian Open přináší hned na začátku sezony několik silných příběhů. Pavoukem ženské dvouhry zatím celkem bez povšimnutí vystoupala už do 4. kola Němka Mona Barthelová. Momentálně 181. hráčka světa to neměla v životě lehké. Nejdřív ji pokládali za novou Steffi Grafovou, pak ale přišel pád. Do toho se musela vyrovnat s nevybíravými komentáři na internetu.

Už jako malá měla tahle talentovaná tenistka jasno – jednou chci být jako Steffi Grafová. Proto se začala na kurtu dokonce převlékat do stejného oblečení jako 23násobná německá grandslamová šampionka. A když se jí jako malé někdo zeptal, jak se jmenuje, odpověděla prý s kamennou tváří: „Steffi Grafová“.

Svému idolu se ale začala přibližovat i tenisovými schopnostmi. Ve svých 22 letech se dostala na 23. místo světového žebříčku a mnozí v ní viděli velký příslib německého tenisu. Jenže pak začalo trápení. Následující sezona 2013 už nebyla tolik úspěšná, na internetu se navíc začalo probírat její akné.

To trápí Barthelovou už od puberty a bohužel pro ni nejde v záři reflektorů příliš schovat – nejviditelnější je totiž na jejím obličeji. V internetových diskuzích se to neobešlo bez odezvy. „Nemůžu se dívat na Monu Barthelovou, jak se pak mám dívat na zápas?,“ napsal například někdo do tenisového fóra.

Německá tenistka se snažila anonymní urážky nevnímat a pokračovala v tvrdé práci. Jenže na kurtech se jí moc nedařilo. Vrchol trápení přišel loni. Barthelová dva a půl měsíce ležela kvůli komplikované nemoc v posteli a nemohla dělat to, co má nejradši – tenis. Lékaři se navíc po dlouhou dobu marně snažili přijít na diagnózu.

POSMĚŠKY? O MNĚ TO NIC NEVYPOVÍDÁ

„Nevěděla, jestli se k tenisu bude moci ještě někdy vrátit,“ řekla před pár dny v Melbourne. Tady se jí zatím daří zázračné představení. I když pořád ne stoprocentně fit, Barthelová jako 181. hráčka světa vyhrála už šest zápasů v řadě a teď je mezi 16 nejlepšími tenistkami Australian Open, čímž si vylepšila grandslamové maximum.

„Už takhle je to pro mě skvělý turnaj po tom všem, nemůžu tomu uvěřit,“ řekla s dojetím po postupu ze třetího kola. Internetoví diskutéři jí ale nedali pokoj. „Bůůů. Nechtěl jsem, aby tahle „věc“ vyhrála. Hnus...,“ stojí v jednom z nejnovějších komentářů k jejímu rozhovoru na YouTube.

Introvertní a velice organizovaná tenistka si ale z posměšků na svůj vzhled nic nedělá. Uzavírá se do okruhu rodiny a přátel a soustředí se na svůj tenisový sen. „Jsem sama se sebou spokojená. Myslím si, že tohle vypovídá něco spíš o těch lidech, kteří to píšou, než o mně,“ odpověděla na citlivou otázku německým médiím.

Za sebou má teď náročný maraton vítězných zápasů, ale v Austrálii může ještě dokázat velké věci. Jako totální outsiderka v osmifinále narazí na bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Sobota 21. 1.

Pátek 20. 1.

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.