Vyhýbal se testům? Vítěz tří challengerů provizorně suspendován. Nikdy jsem nic nebral, brání se

- Filip Lefenda

Americký tenista Jenson Brooksby je dalším, který se octl na seznamu Mezinárodní jednotky pro bezúhonnost tenisu (ITIA). Ta bývalému 33. hráči žebříčku ATP provizorně pozastavila činnost poté, co měl v průběhu posledních dvanácti měsíců zmeškat tři dopingové testy.

Dvaadvacetiletý Brooksby stihl v letošním roce zasáhnout pouze do dvou turnajů. Sezonu zahájil v novozélandském Aucklandu, kde došel až do semifinále. Na následném Australian Open vypadl ve třetím kole. A od té doby nic.

Na vině byly hned dvě operace bolavého zápěstí. Teď navíc musí řešit vítěz tří challengerů z roku 2021 další problém.

„Provizorní suspendaci jsem 5. července přijal. Protokoly antidopingového programu chrání integritu našeho sportu a já je respektuji a podporuji. Neznamená to ale přiznání, že jsem udělal cokoliv špatně. Obvinění jsem naopak popřel,“ uvedl na sociálních sítích Brooksby s tím, že hodlá očistit své jméno.

K preventivnímu pozastavení činnosti u něj došlo na základě pravidla o zmeškání tří dopingových testů v průběhu dvanácti měsíců. „Nikdy jsem nebral žádné zakázané látky a neměl problém projít antidopingovými testy. A to opakovaně. Hned třikrát jsem byl testován i letos v březnu po operaci,“ líčil hráč, jenž ve světovém pořadí postupně klesl na současnou 101. pozici.

Zmeškat měl mimo jiné test na loňském travnatém podniku v nizozemském Hertogenboschi. „V tu dobu jsem byl na oficiálním turnajovém hotelu přesně tak, jak jsem uvedl. Nemůžu se dočkat, až budu moci všechny tyto věci dokázat,“ nepřipouští si chybu Brooksby.

Jde každopádně o další kaňku na pro něj ne zrovna šťastném roce. „Je plný nepřízně osudu. Těším se, až všechno hodím za hlavu a vrátím se na tour,“ přeje si.