Roland Garros: Djokovič vybojoval rekordní 23. titul! Vrátí se na post světové jedničky

- Redakce

Dokázal to! Novak Djokovič je novým grandslamovým rekordmanem! Svůj třiadvacátý grandslamový titul vybojoval v neděli na pařížské antuce, když ve finále porazil světovou čtyřku Caspera Ruuda 7:6(1), 6:3, 7:5. Djokovič se také v pondělí vrátí do čela světového žebříčku a na trůnu vystřídá Carlose Alcaraze, jehož porazil v pátečním semifinále. Srb se stal také prvním tenistou v historii, který vyhrál všechny grandslamové turnaje minimálně třikrát.

Šestatřicetiletý Djokovič vstupoval do Roland Garros jako jeden ze spolufavoritů na zisk trofeje. Přestože bookmakeři i mnozí fanoušci o něco více věřili Carlosovi Alcarazovi, tak právě dvacetiletého Španěla dokázal Djokovič v semifinále ve čtyřech setech porazit a vybojoval postup do sedmého pařížského finále v kariéře.

Kromě titulu měl Novak Djokovič v neděli s Casperem Ruudem bojovat ještě o jeden významný milník. V případě vítězství se totiž mohl osamostatnit na čele historické tabulky grandslamových šampionů. O rekord v podobě 22 individuálních titulů se totiž dělil s Rafaelem Nadalem.

A jak se ve finále nakonec ukázalo, Djokovič se skutečně stal grandslamovým rekordmanem! K tomu jako první muž v historii vyhrál každý grandslamový turnaj alespoň třikrát!

Do zápasu přitom srbský tenista nevstoupil vůbec dobře. Ruud mu sebral hned první servis v utkání a postupně se ujal vedení 4:1. Ani skvělý začátek ovšem Norovi nestačil k tomu, aby Djokovičovi nahlodal jeho vítězné nastavení mysli. Srb se nenechal špatným začátkem rozhodit, srovnal na 4:4, dovedl první set do tiebreaku a ten následně suverénně ovládl 7:1.

Klíčem k úspěchu bylo posléze i to, že si Djokovič svědomitě držel podání. Od druhého setu totiž Ruudovi nenabídl ani jeden brejkbol a postupnými krůčky se dral za ziskem rekordního grandslamu. Druhý set si podmanil díky brejku z druhého gemu a ve třetí sadě prorazil Ruudův servis čistou hrou v jedenáctém gemu. Zápas posléze úspěšně dopodával a po třech hodinách a 15 minutách boje se mohl začít radovat z dalšího kariérního milníku.

Ruud přitom vůbec nehrál špatně a kladl možná až překvapivě tuhý odpor. Ozvaly se dokonce názory, že v prvním setu byl lepším hráčem než Djokovič, ale ani to mu nestačilo, aby Srba obral o set. Od druhé sady už hrál Djokovič precizně na servisu a čekal na svou příležitost na returnu, která vždy nakonec přišla.

Djokovič si k vítězství pomohl hned 52 vítěznými údery, přičemž zahrál 32 nevynucených chyb. Ruud měl z tohoto hlediska trošičku skromnější bilanci 31-31.

Kromě rekordního 23. grandslamového titulu se Djokovičovi povedlo vybojovat také návrat na první místo žebříčku ATP. V jeho pondělním vydání přeskočí Carlose Alcaraze o 420 bodů. A jelikož na trávě vyhrál v průběhu posledních sezon už 22 zápasů v řadě, jeho náskok se v nadcházejících týdnech může významně zvýšit. Loni se totiž za Wimbledon body nerozdávaly.

Ženskou čtyřhru ovládly Sie a Wang
Z grandslamového titulu v ženské čtyřhře se radují Su-wej Sie a Sin-jü Wang, Tchajwanka s Číňankou ve finále porazily kanadsko-americké duo Leylah Fernandezová, Taylor Townsendová po setech 1:6, 7:6(5), 6:1.

Utkání trvalo dvě hodiny a devět minut. Pro sedmatřicetiletou Sie se jedná již o pátý vyhraný grandslam ve čtyřhře, přičemž na French Open slaví titul podruhé. Její o šestnáct let mladší parťačka se z grandslamového titulu raduje vůbec poprvé v kariéře. Vítězný pár ztratil na celém turnaji v šesti zápasech pouhé dva sety, a to v semifinále a ve finále.

Zápasy 15. hracího dne Roland Garros

Finále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Casper Ruud (NOR, 4.) 7:6(1), 6:3, 7:5

Finále ženské čtyřhry
Sie (TPE), Sin. Wang (CHN) – L. Fernandezová (CAN), Townsendová (USA) 1:6, 7:6(5), 6:1

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.