Transatleti v tenise? Australian Open je pro integraci, Navrátilová mluví o zničení ženského tenisu

- Jan Vojkůvka

Martina Navrátilová je dlouhodobě nelítostným odpůrcem toho, aby se trans ženám umožnilo soutěžit s biologickými ženami. Není tak příliš nadšená z posledních slov ředitele Australian Open Craiga Tileyho, který připustil, že australský grandslam by byl ochoten umožnit transatletům na akci v budoucnu soutěžit.

Sportovní svět se mění, ať už se to lidem líbí, nebo ne. V poslední době se hodně mluví o začleňování trans sportovců do profesionálního sportu a o důsledcích, které by mohlo mít. Těch příkladů přitom není zrovna málo.

Lia Thomasová začala podstupovat hormonální léčbu v roce 2019 a poté, co u ní klesla hladina testosteronu na požadovanou úroveň, začala závodit v ženské kategorii. I když její časy byly nižší, než jaké měla mezi muži, stále byla mezi ženami v NCAA nejrychlejší a vyhrála například univerzitní šampionát.

Laurel Hubbardová reprezentovala Nový Zéland na olympijských hrách v Tokiu. Byla podprůměrným vzpěračem jako muž a nakonec se neprosadila k medaili ani mezi ženami. Ukousla si totiž velké sousto a chtěla zvedat váhy, které by z ní udělaly aspirantku na cenný kov. Jinak ale medaile na mezinárodní úrovni sbírala.

Takových příkladů by se dalo vyjmenovat i více. Otázkou je, zda je to ovšem spravedlivé? Není divu, že integrace transatletů má řadu odpůrců. Důvod je jednoduchý – základní biologie. Trans ženy se narodily jako biologičtí muži a ačkoliv se jejich tělo během změny pohlaví změní, ne vše projde proměnou.

Jednou z nejhlasitějších odpůrkyň začlenění transatletů do ženského sportu je Martina Navrátilová. Mnozí o ní říkají, že je zkrátka transfobní. Sama má ale dostatek argumentů pro to, aby si za svým názorem stála. Trans ženy by totiž podle ní měly obrovskou výhodu proti biologickým ženám.

S nelibostí tak četla vyjádření ředitele Australian Open Craiga Tileyho, který prohlásil: „Pokud jde o profesionální tenis, musíme reagovat na mezinárodní tenisové federace. Stanovily pro to pokyny a politiku. Ale víte, jako sport jsme dali svou pozici docela jasně najevo a podporujeme začlenění trans sportovců.“

Navrátilové se tato slova vůbec nelíbila a dala to na sociálních sítích najevo. „Ach jo. To není vůbec dobrý nápad. Trans sportovci jsou zařazení do sportu – do biologické kategorie, nikoliv do kategorie, kterou si zvolili. Zahrnutím trans-identifikovaných mužů do ženských sportů jsou odebrána místa biologickým ženám. S tím nemohu souhlasit,“ napsala.

Vycházet se přitom dá i ze zkušeností. Například v roce 1998 odehrály sestry Williamsovy jeden set s tehdy 203. hráčem světa Karstenem Braaschem. Zatímco Serenu deklasoval 6:1, Venus porazil 6:2. V roce 2003 Yannick Noah, který už byl tou dobou sedm let po konci aktivní kariéry, porazil ve třech setech světovou jedničku Justine Heninovou, přičemž v utkání předvedl spíš exhibiční výkon plný slajzů a trikových úderů.