Máme novou světovou jedničku! Tenisové legendy žasnou nad výkony Muchové

- Filip Lefenda

Epické semifinále se sladkou českou tečkou. Karolína Muchová porazila ve čtvrtek po více než třech hodinách světovou dvojku Arynu Sabalenkovou a postoupila na Roland Garros do svého premiérového grandslamového finále. Běloruské ranařce uštědřila na turnajích velké čtyřky vůbec první letošní porážku, ačkoliv prohrávala v rozhodujícím setu už 2:5 a čelila mečbolu. Strhující klání nyní legendy bílého sportu označují za jedno z nejlepších vůbec.

„Toto semifinále se zapíše jako jedno z nejlepších, které se kdy na grandslamu hrálo. Bylo parádní!“ rozplývala se na Twitteru Pam Shriverová. Vítězka 22 grandslamových titulů ve čtyřhře sklízela za svůj příspěvek souhlasné komentáře, stejně jako světoznámý kouč tenisových hvězd Patrick Mouratoglou.

„Výborná Muchová. V utkání si počíná tak, jako by hrála své patnácté grandslamové semifinále. Šlo o jedno z nejlepších semifinále, jaké jsem kdy viděl,“ napsal na sociální sítě současný trenér Rumunky Halepové.

Trojnásobný vítěz Roland Garros Mats Wilander přirovnal Muchovou k bývalé světové jedničce. „Byl to ten nejlepší zápas na ženském okruhu. Máme novou Ash Bartyovou. Jsou si hodně podobné, Muchová má ale ještě trochu více síly. Zlepšila svůj servis a věří si při něm. Nahoru šel také její forhend. Hraje chytře a dokáže svou hru variovat,“ pojmenoval hlavní zbraně šestadvacetileté Češky expert televizní stanice Eurosport.

„Nemám slov. Zápas měl úplně všechno, co od něj můžete chtít. Muchová letos neodehrála tolik utkání, ale ukázala, že se výrazně zlepšila. Brzdila ji zranění, přesto během pauzy odvedla pořádný kus tvrdé práce. Má kvalitnější podání a způsob, jakým běhá z jednoho rohu do druhého, je famózní,“ hodnotila rovněž na Eurosportu Chris Evertová, jež během aktivní kariéry ovládla pařížský grandslam hned sedmkrát.

Průběh utkání prožívala na svém twitterovém účtu hodně emotivně Rennae Stubbsová. „Miluji takové zápasy! Ale Muchové odcházejí nohy,“ napsala během třetího setu vítězka 60 podniků WTA ve čtyřhře. Po velkém obratu Muchové musela svá slova korigovat. „Tak tohle je neuvěřitelné!!! 20 z posledních 24 míčů! Skvělá bojovnost od jedné z nejmilejších hráček, které můžete potkat. Klaním se, Karolíno!“ vysekla olomoucké rodačce poklonu Australanka, jež vedla v minulosti jinou českou Karolínu – Plíškovou.