ATP vynesla rozsudek za zničení umpiru. Švéd zaplatí čtyřnásobek výdělku na turnaji

- Jan Vojkůvka

Švédský tenista Mikael Ymer asi nikdy neviděl své jméno ve světových médiích tolik jako v posledních dnech. Světová šestapadesátka, kterou neslavně „proslavilo“ zničení umpiru na turnaji ATP v Lyonu, už také zná svůj trest. ATP vyřkla nekompromisní ortel a Ymer bude muset zaplatit pokutu ve výši 40 tisíc dolarů.

Podle vyjádření mluvčího ATP je v pokutě zahrnut výdělek švédského tenisty na turnaji v Lyonu ve výši zhruba 10 500 dolarů. Dalších 29 500 dolarů je dodatečná pokuta uložená Asociací tenisových profesionálů. Dohromady tak Ymer zaplatí čtyřnásobek částky, kterou si postupem do osmifinále v Lyonu vydělal.

Čtyřiadvacetiletý Ymer navíc může hovořit o štěstí, že se celý incident vyřeší pouze pokutou. Například Alexander Zverev, který se něčeho podobného dopustil loni v Mexiku, čelil vážné hrozbě až dvouměsíční suspendace. O podobném trestu se však v případu Ymera podle všeho nejednalo.

Byť se jedná o poměrně vysokou pokutu, Ymer si v této sezoně vydělal tenisem už 246 tisíc dolarů a další peníze obdrží za účast v hlavní soutěži Roland Garros. Likvidační tak rozhodně tento flastr pro něj nebude.

V této sezoně udělila ATP i mnohem vyšší pokuty. Tou vůbec nejvyšší byla pokuta ve výši 144 tisíc dolarů pro Francouze Huga Gastona za nesportovní chování, když úmyslně vytáhl z kapsy míček při setbolu soupeře.

Ymer se provinil proti pravidlům v generálce na Roland Garros, když po hádce s rozhodčím a po ztrátě servisu v první sadě osmifinálového utkání proti Arthurovi Filsovi rozštípal svou raketu o umpire, v němž zanechal velkou díru. Okamžitě po tomto zkratu byl ze zápasu diskvalifikován.