Nehraješ fér? Plať! Francouz vyfasoval vyšší pokutu, než kolik letos tenisem vydělal

- Filip Lefenda

Až za hranu fair play se během konání podniku ATP 1000 v Madridu vydal Hugo Gaston. Francouzský tenista se pokusil zvrátit ztracenou výměnu záměrným upuštěním druhého míče, čímž si chtěl vynutit novou výměnu. Za své nesportovní gesto nyní vyfasoval 108. tenista žebříčku pořádně tučnou pokutu.

Incident se přihodil na konci dubna v utkání druhého kola. Gaston v něm čelil Chorvatu Bornovi Čoričovi, kterému podlehl 3:6, 3:6. Úmyslné vytažení míče z kapsy, které přišlo při soupeřově setbolu, se navíc dvaadvacetiletému levákovi nevyplatilo hned dvakrát.

Za jeho neférové počínání mu ATP udělila pokutu ve výši 144 tisíc amerických dolarů (přibližně 3,2 milionu korun). Paradoxem je, že jde o vyšší sumu, než jakou si od začátku roku Gaston tenisem na okruhu vydělal.

Na podnicích elitní kategorie se rodák z Toulouse v posledních měsících „plácá“ především v kvalifikacích. Lepšího výsledku dosáhl pouze na nižší úrovni, kde v půlce března došel do finále antukového challengeru v chilském městě Viňa del Mar.

Pokuty za nesportovní chování se od letošní sezony s každým dalším prohřeškem automaticky zvyšují o celých sto procent. A Gaston už si vydobyl pověst hříšníka. „V tomto roce šlo již o jeho čtvrté porušení pravidel,“ zní z ATP.

Nakonec vítěz jednoho challengerového titulu až tak hluboko do peněženky sáhnout nemusí. Po jeho odvolání mu byl trest snížen na polovinu. Těšit už se v brzké době navíc může minimálně na 69 tisíc eur (přibližně 1,6 milionu korun), což je odměna za účast v hlavní soutěži Roland Garros.