Roland Garros: Lehečka ztroskotal na americkém outsiderovi. Nosková padla se světovou čtyřkou

- Redakce

Během čtvrtečního programu Roland Garros skončila cesta Jiřího Lehečky na francouzském grandslamu. Český tenista nenašel recept na amerického outsidera Marcose Girona a prohrál ve třech setech. Linda Nosková nedokázala vyzrát na světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou a i ona se s pařížskou dvouhrou loučí. Ve čtyřhře slaví postup do dalšího kola Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou, turnaj naopak skončil pro Anastasii Detiuc a pro Adama Pavláska. Roman Jebavý se do mužské čtyřhry dostal na poslední chvíli jako náhradník a vybojoval postup do druhého kola spolu s venezuelským parťákem Martínezem.

Lehečka nepotvrdil roli favorita
Jiří Lehečka (41.) nepotvrdil ve druhém kole Roland Garros roli favorita proti americkému betonáři Marcosovi Gironovi (75.) a s pařížským grandslamem se loučí. Ve čtvrtečním utkání prohrál za 104 minut po setech 2:6, 3:6 a 2:6.

Lehečka v celém utkání marně hledal rytmus a sbíral spousty nevynucených chyb, kterých nakonec vyprodukoval hned 38. Jelikož se Gironovi povedlo eliminovat všechny zbraně soupeře a sám předváděl hodně pestrou hru, utkání mělo nakonec jednoznačný průběh.

Jedním z důvodů bylo i to, že Američanovi fungoval servis (přes první podání měl úspěšnost 93 %) a dokázal si jím v důležitých chvílích pomoci. I proto Lehečka nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů. Giron se naopak na returnu prosadil hned šestkrát.

Giron vstoupil do zápasu brejkem a vedení v úvodním dějství potvrdil dalším úspěchem na returnu v sedmé hře. Ve druhém gemu pak Američan prorazil Lehečkovi servis v páté a deváté hře. Asi nejvíce dominantní byl ale Giron ve třetím setu, kdy napřed odvrátil ve třetím gemu dva brejkboly soupeře a následně od stavu 2:2 získal čtyři hry v řadě, přičemž duel zakončil hned prvním mečbolem na returnu.

„Byl to jeden z nejhorších zápasů v této sezoně. Rozhodně to nebyla využitá šance, jak bych si představoval. Pár dní mě to bude prohánět. Na druhé kolo grandslamu to byl velmi přijatelný los, což ale nic nemění na tom, že soupeř hrál velice slušně. Jak se ukázalo, v roli favorita se na kurtu necítím tak skvěle,“ řekl Lehečka.

Nosková recept na Rybakinovou nenašla
Linda Nosková (50.) podle papírových předpokladů končí ve druhém kole dvouhry Roland Garros. Osmnáctiletá Češka ve čtvrtečním zápase nestačila na vysoce favorizovanou Jelenu Rybakinovou (4.) po sadách dvakrát 3:6.

Nosková v prvním setu neustála dlouhou třetí hru, ve které dovolila soupeřce první brejk. Na konci sady se znovu rvala o vlastní servis, odvrátila hned pět setbolů, podruhé v zápase však ztratila podání. Za stavu 3:3 ve druhém setu měla šanci se vrátit do utkání, zahodila ovšem stav 40:15 na returnu, celkově nevyužila tři brejkboly. Následně potřetí v duelu přišla o servis. V závěrečném gemu ještě měla jeden brejkbol, soupeřka nakonec využila čtvrtou šanci na ukončení zápasu.

„Soupeřka byla rozhodně agresivnější než já, i když nehrála sto procent. Nějaké šance jsem měla i v prvním setu, ale bohužel jsem celý zápas nehrála nějak extra dobře. Na kurtu jsem se necítila moc pohodlně, nebylo to ale kvůli tomu, že jsem hrála s Rybakinovou. Prostě jsem to úplně necítila,“ uvedla Nosková.

Jebavý v roli náhradníka uspěl v prvním kole deblu
Roman Jebavý a Luis David Martinez dokázali zvítězit v úvodním kole čtyřhry na Roland Garros, kam se dostali jako náhradníci za finskou dvojici Niklas-Salminena s Ruusuvuorim. Česko-venezuelská dvojice dokázala porazit brazilsko-peruánský pár Thiaga Monteira a Juana Pabla Varillase 6:2, 7:5.

Ve druhém setu přitom Jebavý s Martinezem prohrávali už 2:5 a čelili v dalších hrách celkem pěti setbolům, nicméně šňůrou pěti vyhraných gemů skóre otočili a mohli začít slavit postup do druhého kola. V něm si zahrají se Sanderem Gillem a Joranem Vliegenem.

Kolodziejová s Vondroušovou po obratu postupují
Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou zvládly úvodní kolo deblu letošního French Open. Česká dvojice si na začátek turnaje poradila s domácím párem Cascinová, Monnetová po setech 2:6, 6:1, 6:1.

Kolodziejová s Vondroušovou v prvním dějství hned třikrát přišly o podání, za půl hodiny hry prohrávaly 0:1 na sety. Se začátkem druhé sady jim ale patřil zbytek utkání. Na returnu získaly hned pět brejků, na servisu naopak odvrátily všech pět zbývajících brejkbolů soupeřek.

Detiuc dohrála v prvním kole čtyřhry
Anastasia Detiuc se s letošním Roland Garros rozloučila hned po prvním kole čtyřhry. Česká deblistka a její parťačka Andrea Gámizová prohrály s favorizovanou dvojicí Parksová, Stearnsová po sadách 3:6, 4:6.

Detiuc s Gámizovou po neúspěšné první sadě čelily stavu 1:3 ve druhém dějství. Manko sice ještě dohnaly, dvakrát uspěly na returnu, na obrat v zápase to ale nestačilo.

Pavlásek s Beharem se do osmifinále neprodrali
Česko-uruguayská dvojice Adam Pavlásek a Ariel Behar se na antukovém grandslamu v Paříži do osmifinále čtyřhry neprokousali. Ve druhém kole Roland Garros prohráli po dvou hodinách 4:6, 6:1 a 1:6 s Alexandrem Nedověsovem a Miguelem Angelem Reyesem-Varelou.

Pavlásek s Beharem sice byli v utkání velmi aktivní a nastříleli hned 40 vítězných úderů, ale v klíčových výměnách tahali za kratší konec. Proměnili jen dva ze dvanácti brejkbolů a naopak z šesti brejkbolů soupeřů odvrátili jen polovinu.

Sinner padl po pěti a půl hodinách
Páté nejdelší utkání na Roland Garros v historii bylo k vidění ve čtvrtek podvečer v souboji mezi světovou devítkou Jannikem Sinnerem a 79. hráčem světa Danielem Altmaierem. Německý tenista dokázal senzačně po pěti a půl hodinách zvítězit 6:7(0), 7:6(7), 1:6, 7:6(4) a 7:5, když ve čtvrtém setu dokonce čelil dvěma mečbolům favorizovaného Itala.

Vybrané zápasy 5. hracího dne Roland Garros 

2. kolo ženské dvouhry
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – LINDA NOSKOVÁ (50.) 6:3, 6:3
Bernarda Peraová (USA, 36.) – Donna Vekičová (CRO, 22.) 3:6, 6:4, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Claire Liuová (USA, 102.) 6:4, 6:0
Julia Grabherová (AUS, 61.) – Coco Gauffová (USA, 6.) 2:6, 3:6
Oceane Dodinová (FRA, 122.) – Uns Džábirová (TUN, 7.) 2:6, 3:6
Lauren Davisová (USA, 52.) – Lesja Curenková (UKR, 66.) 3:6, 0:1 skreč

2. kolo mužské dvouhry
Borna Čorič (CRO, 16.) – Pedro Cachin (ARG, 64.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:3, 6:4
Giulio Zeppieri (ITA, 129.) – Casper Ruud (NOR, 4.) 3:6, 2:6, 6:4, 5:7
Jannik Sinner (ITA, 9.) – Daniel Altmaier (GER, 79.) 7:6(0), 6:7(7), 6:1, 6:7(4), 5:7
Emil Ruusuvuori (FIN, 46.) – Grigor Dimitrov (BUL, 29.) 6:7(4), 3:6, 4:6
Aslan Karacev (62.) – Frances Tiafoe (USA, 12.) 6:3, 3:6, 5:7, 2:6
Tommy Paul (USA, 17.) – Nicolas Jarry (CHI, 35.) 6:3, 1:6, 4:6, 5:7
Marcos Giron (USA, 75.) – JIŘÍ LEHEČKA (41.) 6:2, 6:3, 6:2
Arthur Rinderknech (FRA, 78.) – Taylor Fritz (USA, 8.) 6:2, 4:6, 3:6, 4:6
Alexander Zverev (GER, 27.) – Alex Molčan (SVK, 86.) 6:4, 6:2, 6:1

2. kolo mužské čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – Nedověsov (KAZ), Reyes-Varela (MEX) 4:6, 6:1, 1:6

1. kolo mužské čtyřhry
JEBAVÝ, Martínez (VEN) – Monteiro (BRA), Varillas (PER) 6:2, 7:5

1. kolo ženské čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Cascinová, Monnetová (obě FRA) 2:6, 6:1, 6:1
Parksová, Stearnsová (obě USA) – DETIUC, Gámizová (VEN) 6:3, 6:4

1. kolo kvalifikace dvouhry juniorů
VÍT KALINA (-) – Duncan Chan (CAN) 6:4, 6:1
Evan Jarzaguet (FRA) – PETR BRUNCLÍK (1489.) 3:6, 0:6
JAKUB FILIP (-) – Lorenzo Sciahbasi (ITA, 1142.) 2:6, 1:6

1. kolo kvalifikace dvouhry juniorek
KRISTÝNA TOMAJKOVÁ (-) – Antonia Vergaraová Riveraová (CHI) 6:2, 7:5
Massiva Boukiratová (FRA) – ALENA KOVAČKOVÁ (-) 0:6, 2:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.