Lehečka po očistci: Jeden z nejhorších zápasů v sezoně, nebyl jsem schopný reagovat

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ačkoliv bylo v areálu Rolanda Garrose pořádně horko, Jiří Lehečka musel strpět na kurtu číslo 7 studenou sprchu. Český mladík cítil podobně jako na Australian Open šanci na velký úspěch, na úvodní vítězství nad Janem-Lennardem Struffem ale nenavázal a s americkým outsiderem Marcosem Gironem uhrál pouhých sedm gemů. „Byl to jeden z nejhorších zápasů v této sezoně,“ prohlásil po prohře 2:6, 3:6, 2:6 Lehečka, který neproměnil ani jeden ze čtyř brejkbolů.

Na pohled se zdálo, že se nemáte čeho chytit. Co se dá říct o takovém utkání?
Rozhodně to nebyla využitá šance, jak bych si představoval. Pár dní mě to bude prohánět. Jak se ukázalo, v roli favorita se necítím tak skvěle. Na druhé kolo grandslamu to byl velmi přijatelný los, což ale nic nemění na tom, že soupeř hrál velice slušně. Musím uznat jeho kvality.

V čem se dnes jeho kvality projevily?
On je chytrý, věděl co a jak má hrát, snažil se mě co nejvíce rozběhat, hrát protipohyby a tak dále. Přišlo mi, že jsem nebyl schopný na danou situaci zareagovat. On využil šancí, které jsem mu dal. Já těch pár šancí nevyužil. A mělo jich být o dost víc.

Můžete si z takového duelu odnést nějaké ponaučení?
Rád bych. Zatím jsem si ale pár momentů přehrával a nenapadá mě vůbec nic. Bylo to nějaké zamrznutí. Přišlo mi, že jsem měl zlepšit úplně všechno. Tohle byl z mé strany hrozný výkon. Samotného mě extrémně mrzelo už při zápase, jak jsem se cítil a jak jsem hrál, což by tak nemělo být. Je v pořádku, když to člověka mrzí po zápase, ale ne při něm. Bylo to špatné nastavení. Musím si sednout s týmem a vymyslet, od čeho by se dalo odpíchnout dál.

Sezona je přibližně v polovině. Jaký z ní máte zatím dojem?
Sezona se mi hodnotí zvláštně. Betonová část se mi vydařila slušně, začátek roku v Austrálii byl perfektní, následoval supr Davis Cup a velmi slušný turnaj v Dauhá, i když se smutným koncem (Lehečka v semifinále neproměnil mečboly proti Andymu Murraymu, pozn. red.). V Indian Wells a Miami jsem hrál poprvé a bylo to slušné. Ještě něco jsem si přenesl do Monaka, ale od té doby se mi výsledkově nedaří, v zápasech na antuce to není ono.

Jaké vyhlídky pro vás skýtá travnatá část sezony, která bude následovat po antukovém challengeru v Prostějově?
Věřím, že se mi vyvede líp než loni, kdy to byla moje první sezona na trávě (Lehečka zapsal tři porážky ve třech zápasech, pozn. red.). Už mám nějaké zkušenosti, věřím, že i pod dohledem Tomáše Berdycha se mi povede dostat zpátky na úroveň, která bude nejvyšší. Travnatá část sezony by měla mně i mé hře sedět. Když ji pojmu správným způsobem, věřím, že něco urvu a že se mi zadaří.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
2. kolo mužské dvouhry
Marcos Giron (USA, 75.) – JIŘÍ LEHEČKA (41.) 6:2, 6:3, 6:2