Denní menu, 27.5.2023: Šalková triumfovala na ITF ve Slovinsku, Štruplová padla s nasazenou jedničkou

- Redakce

Lucie Havlíčková ve finále šedesátky v italském Gradu podlehla nasazené osmičce Juliji Hatoukaové z Běloruska a svůj druhý titul na okruhu ITF nevybojovala. O třetí trofej v kariéře si na pětadvacítce ve Villachu zahrála Julie Štruplová, která nestačila na turnajovou jedničku Elvinu Kalievovou ze Spojených států. Petr Nouza s Andrewem Paulsonem zaskočili ve finále challengeru ve Skopje nasazené jedničky Balajiho s Nedunchezhiyanem. Finále čtyřhry na turnaji ITF W40 si podmanila po boku Slovinky Erjavecové česká tenistka Dominika Šalková.

Češi v akci

Slovinský Otočec přinesl deblový titul Dominice Šalkové
Dominika Šalková a Slovinka Veronika Erjavecová potvrdily roli nasazených jedniček na turnaji ITF W40 ve slovinské Otočeci a vybojovaly v sobotu turnajový titul! Ve finále porazily turnajové dvojky Marianu Dražičovou a Emily Webley-Smithovou 7:5, 6:3.

V prvním setu česko-slovinský pár otočil z 1:2 na 4:2, ale pak si nechal vedení uniknout. V koncovce však Šalková s Erjavecovou dokázaly brejkem ve dvanáctém gemu strhnout vítězství na svou stranu. Druhý set sice začaly lépe Dražičová s Webley-Smithovou, ale česko-slovinská dvojice předvedla další obrat, tentokrát z 1:3, a pěti gemy v řadě zakončila sobotní finálový duel.

Pro osmnáctiletou Šalkovou se jedná o třetí letošní deblový titul z okruhu ITF a celkově už její pátý mezi profesionálkami. Díky svému prvenství pronikne poprvé v kariéře do druhé stovky světa v deblovém žebříčku.

Havlíčková titul v italském Gradu nevybojovala
Divoká karta Lucie Havlíčková (229.) nedotáhla na šedesátce v italském Gradu svou pouť turnajem až ke kýženému druhému titulu na okruhu ITF. Ve finálovém souboji členka pražské Sparty podlehla nasazené osmičce Juliji Hatoukaové (315.) po setech 6:2, 3:6 a 1:6. Jistou cenou útěchy je pro osmnáctiletou Češku, že se v novém vydání žebříčku WTA poprvé objeví ve druhé stovce světa a usadí se na 198. příčce.

Více se utkání věnujeme zde.

Nouza s Paulsonem zaskočili nasazené jedničky
Challenger ve Skopje má překvapivé šampiony! Stali se jimi Petr Nouza s Andrewem Paulsonem, kteří dokázali v sobotu pokořit nasazené jedničky z Indie N. Srirama Balajiho a Jeevana Nedunchezhiyana. Čeští tenisté ve finálovém utkání porazili favorizovaný pár za 95 minut po setech 7:6(5) a 6:3.

Nouza s Paulsonem už letos triumfovali na challengeru v Praze, jedná se tak o jejich druhý společný titul z této kategorie. Čtyřiadvacetiletý Nouza pak vybojoval celkově už třetí letošní trofej z okruhu ATP Challenger Tour. O tři roky mladší Paulson slaví letos podruhé, loni však také vyhrál jeden pražský challenger a má tedy stejně jako jeho parťák na kontě celkem tři deblové primáty.

Více se utkání věnujeme zde.

Štruplové titul ve Villachu unikl, nestačila na nasazenou jedničku
Julie Štruplová (444.) na turnaji v rakouském Villachu další skalp favorizované soupeřky nevybojovala a turnajovou trofej tak nakonec nezískala. Nad síly české hráčky byla nasazená jednička Elvina Kalievová (275.) ze Spojených států, se kterou osmnáctiletá Češka prohrála 6:4, 2:6, 1:6.

Od začátku druhé sady si Štruplová udržela pouze jednou podání, což se ukázalo být jako klíčové. Na returnu totiž nedokázala konkurovat rozjeté soupeřce, která ve druhém a třetím setu prorazila servis Češky hned sedmkrát.

Knutsonová je po týdnu znovu ve finále
Necelou hodinu a půl strávila na dvorci v semifinále turnaje ITF v Monastiru Gabriela Knutsonová (302.), která si v sobotu poradila s čínskou kvalifikantkou Ťia-čchi Wang (1131.) po setech 7:5 a 6:3.

Přestože Češka přišla v utkání čtyřikrát o podání, dokázala se sama hned sedmkrát prosadit na returnu a v utkání ani jednou neprohrávala. Wang totiž svými brejky pouze dotahovala ztrátu, kterou na Knutsonovou nabírala.

Šestadvacetiletá Knutsonová si zahraje druhé finále v řadě. Minulý týden prošla do souboje o titul ve španělském Monzonu, kde slavila zisk své druhé profesionální trofeje po vítězství nad Australankou Maddison Inglisovou.

Challengery

Macedonian Open, Skopje (muži, MKD, 73 000 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
Balaji, Nedunchezhiyan (IND) – NOUZA, PAULSON 6:7(5), 3:6

ITF World Tennis Tour

XXVI "Citta di Grado Tennis Cup" 2023 (ženy, ITA, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Julija Hatoukaová (315.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (229.) 2:6, 6:3, 6:1

Krka Open Otočec 2023 (ženy, SLO, 40 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Erjavecová (SLO), ŠALKOVÁ – Dražičová (CRO), Webley-Smithová (GBR) 7:5, 6:3

Most Open (muži, CZE, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Timo Stodder (GER, 313.) – MICHAEL VRBENSKÝ (346.) 7:6(5), 6:7(1), 6:2

Finále čtyřhry
Parker (GBR), Paul (SUI) – HORÁK, SINIAKOV 6:3, 6:2

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku.

Magic Tours, Monastir (ženy, TUN, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Ťia-čchi Wang (CHN, 1131.) – GABRIELA KNUTSONOVÁ (302.) 5:7, 3:6

Carinthian Ladies Lake's Trophy, Villach (ženy, AUS, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Elvina Kalievová (USA, 275.) – JULIE ŠTRUPLOVÁ (444.) 4:6, 6:2, 6:1