Nové maximum navzdory porážce. Osmnáctiletá Havlíčková se po finále v Gradu posune do druhé stovky

- Jan Vojkůvka

Divoká karta Lucie Havlíčková nedotáhla na šedesátce v italském Gradu svou pouť turnajem až ke kýženému druhému titulu na okruhu ITF. Ve finálovém souboji členka pražské Sparty podlehla nasazené osmičce Juliji Hatoukaové po setech 6:2, 3:6 a 1:6. Navzdory této porážce pronikne poprvé v kariéře do druhé stovky světa.

Osmnáctiletá Havlíčková se v novém vydání žebříčku objeví na 198. místě světa. Premiérový posun do druhé stovky rankingu WTA jí zajistil postup do finále v italském Gradu, kde navázala na výborné výkony z turnaje ITF W100 v Trnavě, během něhož v první polovině května vybojovala postup do semifinále.

Na italské akci ITF W60 si Havlíčková připsala některé cenné skalpy, když ve čtvrtfinále přešla dokonce přes nasazenou dvojku Hailey Baptisteovou a v semifinále přes turnajovou sedmičku Camillu Rosatellovou. A skvěle začala i finále proti nasazené osmičce Hatoukaové, nadějně rozehraný duel však do vítězného konce nedotáhla.

V prvním setu měla Havlíčková nad svou soupeřkou navrch. Nečelila ani jednomu brejkbolu, dvakrát prorazila Hatoukaové servis a po brejcích ve čtvrtém a osmém gemu hladce zvítězila 6:2. O co jednodušší byl první set, o to složitější pak byl zbytek zápasu.

Druhý set se více vydařil nasazené osmičce. Česká tenistka napřed prohrávala 1:3, s čímž si ještě dokázala poradit. Za stavu 3:3 se ale Havlíčkové nepovedlo potvrdit rebrejk a koncovka jí hrubě nevyšla. Přišla o podání v sedmé i deváté hře a musela tak absolvovat rozhodující dějství.

Třetí set ovšem nabídl z pohledu Havlíčkové neúspěšnou snahu cokoliv na soupeřku vymyslet. České tenistce zcela odešly její hlavní zbraně, marně hledala na styl Hatoukaové recept a výsledkem byla hladká porážka 1:6.

Vítězka březnového halového turnaje z Trnavy si tak na svůj druhý profesionální titul ve dvouhře bude muset ještě počkat. Poslední dva odehrané turnaje ji však celkově zastihly ve velmi dobré formě, ze které by mohla v nadcházejících týdnech těžit.