Roland Garros: Bejlek a Fruhvirtová v kvalifikaci nadále vítězí, zbylí tři Češi vypadli

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – V rámci třetího hracího dne kvalifikace Roland Garros absolvovala druhé kolo pětice českých tenistů a tenistek. Sára Bejlek ztratila v souboji s Kanaďankou Zhaovou jen pět her a postoupila při své premiérové účasti v Paříži do finálové rundy. Dařilo se i druhé turnajové debutantce Brendě Fruhvirtové, jež porazila 7:6(4) a 6:1 Lichtenštejnku von Deichmannovou. Dalibor Svrčina vyzval v repríze štvanického čtvrtfinále Švýcara Strickera. Recept na soupeře nenašel ani na druhý pokus, tentokrát padl po setech 4:6 a 1:6. Zdeněk Kolář nestačil na favorizovaného Němce Hanfmanna ve dvou setech. O překvapení se pokusila Barbora Palicová, která se ale musela sklonit před zkušenou Nizozemkou Rusovou (3:6, 4:6).

B. Fruhvirtová si zahraje finále kvalifikace
Brenda Fruhvirtová (146.) si zahraje stejně jako Sára Bejlek kvalifikační finále na Roland Garros. Teprve šestnáctiletá česká debutantka vyzrála ve druhém kole na Kathinku von Deichmannovou (393.) z Lichtenštejnska po hodině a 38 minutách 7:6(4) a 6:1.

V divokém prvním setu otočila Fruhvirtová z 1:3 na 5:3, nakonec ale musela do tiebreaku, kde získala od stavu 2:2 čtyři body v řadě a nakonec využila třetí setbol. Druhé dějství už bylo jednoznačnou záležitostí pro českou teenagerku, která v něm nečelila ani jednomu brejkbolu.

„Měla jsem dneska nějaké zdravotní problémy, ale o to to pro mě byla větší výzva. Klíčové bylo vyhrát první set, pak už jsem se do toho dostala. I tak to však byl velký boj,“ uvedla pro Tenisový svět Fruhvirtová, na kterou čeká ve finále kvalifikace Francouzka Alice Robbeová (190.).

Bejlek postoupila do finále kvalifikace
Sára Bejlek (180.) zvládla v Paříži i své druhé kvalifikační vystoupení a od premiérové účasti v hlavní soutěži Roland Garros ji dělí už jen jedna výhra. Ve středu ztratila sedmnáctiletá Češka pouhých pět gemů s o deset let starší Carol Zhaovou (177.).

V úvodní sadě utekla Bejlek do vedení 5:2. Poté o výhodu brejku přišla, za stavu 5:4 ale ukončila dějství dalším úspěchem na returnu. Ve druhém setu již povolila talentovaná favoritka kanadské protivnici jediný gem, a může se tak těšit na zápas proti Slovence Viktórii Hrunčákové (dříve Kužmové).

„Hrála jsem dobrý zápas. Bylo tam několik vyrovnaných míčů a gemů. Já jsem v klíčových okamžicích byla o něco lepší, navíc jsem měla trošku štěstí. Od začátku dne jsem se cítila dobře. Dnes také panovaly podmínky, které mi sedí více. Teď už jen udělat poslední krok,“ zhodnotila pro Tenisový svět povedené vystoupení Bejlek.

Svrčina prohrál se Strickerem i podruhé
Dalibor Svrčina (228.) si hlavní soutěž na Roland Garros nezahraje. Dvacetiletý Čech podlehl ve druhém kole kvalifikace stejně starému Dominicu Strickerovi (116.), kterému nezvládl oplatit nedávnou porážku z domácího challengeru na Štvanici. Švýcarský turnajový šampion potvrdil roli favorita rovněž v Paříži, kde zvítězil za hodinu a 20 minut poměrem 6:4 a 6:1.

Svrčina v úvodním setu dokázal srovnat z 1:3 na 3:3, brejk ale nepotvrdil. Ve druhém dějství již agresivně hrající Stricker na kurtu číslo 4 zcela dominoval, a zahraje si tak pod Eiffelovou věží poprvé v životě kvalifikační finále.

„Zápas se mi nevyvedl. Nešlo to tak, jak jsem si představoval. Hned v prvním gemu jsem měl 40:15 na servisu a prohrál jsem si ho. Pak už se to se mnou jen vezlo. V klíčových momentech jsem dnes nezahrál dobře a to v takových utkáních rozhoduje,“ smutnil po utkání Svrčina, jenž tak nenavázal na povedené lednové vystoupení z Melbourne, kde prošel kvalifikací až do druhého kola hlavní soutěže.

Palicová na favoritku nevyzrála
Barbora Palicová (210.) vypadla při své premiérové účasti v kvalifikaci Roland Garros ve druhém kole. Nestačila v něm na favorizovanou Arantxu Rusovou (113.) z Nizozemska. S nasazenou trojkou prohrála za hodinu a 23 minut 3:6 a 4:6.

V prvním setu nabrala Palicová manko 0:4. Poté jeden brejk umazala a v sedmé hře měla na příjmu možnost znovu snížit, zkušená dvaatřicetiletá Rusová ale v pravý moment zabrala a náskok již uhájila. Ve druhém setu vedla devatenáctiletá Češka už 4:1, pak ale ztratila s osminásobnou účastnicí hlavní soutěže pět her v řadě, a turnaj v Paříži tak pro ni skončil.

„Bylo to vyrovnané, o pár balónech. O to víc mě mrzí, že to takhle dopadlo. Ale nevadí, jedu dál,“ řekla Tenisovému světu Palicová.

Kolář si hlavní soutěž nezahraje
Zdeněk Kolář (171.) nenavázal na loňský úspěch z Roland Garros a tentokrát končí na pařížské antuce už ve druhém kole kvalifikace. V něm byl nad jeho síly německý favorit Yannick Hanfmann (64.), který zvítězil za hodinu a půl hry 6:2 a 6:4.

Šestadvacetiletý Kolář ztratil v první sadě dvakrát podání, naopak sám nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů. Ve vyrovnanějším druhém setu sice český reprezentant dohnal ztrátu 0:2 a vedl 4:3 bez brejku, poslední tři gemy zápasu ale patřily německé nasazené dvojce.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace mužů
Dominic Stricker (SUI, 116.) – DALIBOR SVRČINA (228.) 6:4, 6:1
Yannick Hanfmann (GER, 64.) – ZDENĚK KOLÁŘ (171.) 6:2, 6:4

2. kolo kvalifikace žen
SÁRA BEJLEK (180.) – Carol Zhaová (CAN, 177.) 6:4, 6:1
Kathinka von Deichmannová (LIE, 393.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:7(4), 1:6
Arantxa Rusová (NED, 113.) – BARBORA PALICOVÁ (210.) 6:3, 6:4

Kompletní program a výsledky naleznete na webu turnaje.