Nemoci navzdory! Brenda Fruhvirtová dál žije sen o hlavní soutěži

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Nejen složitý úvodní zápas, ale také nepříjemné nachlazení braly Brendě Fruhvirtové (146.) síly ještě dříve, než vůbec nastoupila do 2. kola kvalifikace French Open. V něm si však počínala precizně. „Klíčové bylo vyhrát první set, pak už jsem se do toho dostala,“ hodnotí výhru 7:6(4) a 6:1 nad Kathinkou von Deichmannovou z Lichtenštejnska.

Brenda Fruhvirtová nešla do středečního zápasu stoprocentně fit, zato pozitivní myšlení jí nechybělo ani tentokrát. „Měla jsem nějaké zdravotní problémy, ale o to to pro mě byla větší výzva,“ konstatuje dle kréda všechno zlé je i pro něco dobré.

„Zvlášť v prvním setu to ale s tím nachlazením nebylo jednoduché, hodně jsem se zadýchávala při delších výměnách,“ popisuje detailněji obtíže, se kterými se musela vyrovnat.

Aby toho pro mladší ze sester Fruhvirtových nebylo málo, úvod duelu jí stěžovala i solidně hrající soupeřka. Úvodní sadu rozhodla ve prospěch Češky až zkrácená hra. „Vyhrát první set bylo klíčové, pak už jsem se do toho dostala. I tak to však byl velký boj,“ vyzdvihuje význam dominantní výhry v tiebreaku.

Ta nakonec položila základy i k vítězství v utkání. Fruhvirtová získala i druhý set, tentokrát jasným poměrem 6:1, což znamenalo postup do pátečního finále kvalifikace.

V něm se utká s Francouzkou Alice Robbeovou (190.), která se v Paříži těší velké přízni domácího publika. „Francouzi budou určitě hodně fandit. Už jsem ale párkrát zažila, že jsem hrála proti domácí hráčce a všichni diváci byli proti mně,“ nedělá si z toho nic šestnáctiletá hráčka z Prahy.

A proč by také měla, když jí její mentální síla dovoluje takové věci vůbec neřešit. „Nejsem ten typ, který takové věci vnímá. A když už, tak mě to spíš žene víc,“ říká.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace žen
Kathinka von Deichmannová (LIE, 393.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:7(4), 1:6