Roland Garros: Bejlek a Fruhvirtová zvládly náročné bitvy, Kolář nedal šanci Francouzovi

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Čeští tenisté byli v úterý na grandslamovém Roland Garros stoprocentní! Z postupu do druhého kola kvalifikace se nejprve radoval Zdeněk Kolář, který přišel jen o tři gemy s Francouzem Atmanem. Sára Bejlek následně při své premiéře na pařížské antuce mezi dospělými zvládla obrat proti Nizozemce Hartonové. Úspěšný den dovršila další turnajová debutantka Brenda Fruhvirtová, která dokonce odvracela mečbol proti Chorvatce Ružičové.

Brenda Fruhvirtová v kvalifikaci odvrátila mečbol
Ustála velký boj a postoupila do druhého kola kvalifikace Roland Garros. Brenda Fruhvirtová (146.) při své druhé účasti v grandslamové kvalifikaci zvítězila proti Chorvatce Antonii Ružičové (230.) po sadách 3:6, 6:2, 7:6(10). V závěrečném supertiebreaku odvrátila mečbol.

Šestnáctiletá Češka v prvním setu vedla 3:2 s brejkem, ve zbytku sady ale nezískala jediný gem. Ve druhém dějství získala dva brejky, soupeřce nepovolila jediný brejkbol, a tak se šlo do závěrečné sady.

Fruhvirtová si vypracovala náskok 4:1, o který přišla, za stavu 5:6 na returnu nedovolila protihráčce dopodávat k postupu. Většinu supertiebreaku tahala za kratší konec, v závěru za stavu 8:9 čelila mečbolu. Na returnu ale nezpanikařila a poslední tři míčky utkání vyhrála.

„Byl to velmi intenzivní a těžký duel. Zůstala jsem klidná tak, jak bývám při zápase obvykle. I když jsem prohrávala, snažila jsem se být pozitivní, povzbuzovat se a rvát se o každý bod. Vyhrát takový zápas pro mě znamená hodně,“ hodnotila Fruhvirtová, jejíž další soupeřkou bude devětadvacetiletá Kathinka von Deichmannová (393.) z Lichtenštejnska.

Bejlek na úvod kvalifikace zvládla obrat
Sára Bejlek (180.) napodobila dopolední počínání Zdeňka Koláře, také mladá česká tenistka si zahraje ve druhém kole kvalifikace Roland Garros. Bejlek ve svém prvním zápase na turnaji přehrála Nizozemku Arianne Hartonovou (224.) po setech 6:7(2), 6:4, 6:4.

Bejlek za stavu 5:3 v prvním dějství nedopodávala sadu do vítězného konce, v tiebreaku jí poté nestačil náskok 2:0. Ve druhém dějství sice dvakrát přišla o výhodu brejku, v desátém gemu však bez problémů srovnala na 1:1 na sety. V závěrečné sadě opětovně dvakrát ztratila servis, za stavu 5:4 znovu dopodávala set a tentokrát i celý zápas do vítězného konce.

„Bylo to o každém míči. Žádný nebyl jednoduchý a od začátku jsme se tahaly, což je podle výsledku vidět. V těch důležitých momentech jsem ale zahrála trošku lépe a to rozhodlo,“ uvedla Sára Bejlek, která se o postup do finále kvalifikace utká s Kanaďankou Carol Zhaovou (177.).

Kolář prosvištěl do druhého kola kvalifikace
To byla rychlost! Zdeněk Kolář (171.) v úterý dopoledne neztrácel čas v prvním kole kvalifikace Roland Garros, na jeho raketě skončil domácí Terence Atmane (249.), kterého smetl po sadách 6:1, 6:2.

Kolář během celého zápasu zářil na servisu, na pařížské antuce nečelil jedinému brejkbolu. Na returnu naopak v obou setech využil dva brejkboly, díky čemuž za 53 minut postoupil do druhého kola kvalifikace.

„Výborný zápas. Hrál jsem dobře a přesně to, co jsem si připravil, na soupeře fungovalo. Myslím si, že jsem to měl od začátku pod kontrolou. Snažil jsem se ho tlačit a hrát mu to více do bekhendu, protože má velmi nebezpečný levácký forhend. Jsem určitě rád, že jsem vyhrál,“ radoval se z postupu šestadvacetiletý Čech, kterého v dalším kole čeká druhý nasazený kvalifikace Yannick Hanfmann (64.) z Německa.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace mužů

Terence Atmane (FRA, 249.) – ZDENĚK KOLÁŘ (171.) 1:6, 2:6

1. kolo kvalifikace žen
Arianne Hartonová (NED, 224.) – SÁRA BEJLEK (180.) 7:6(2), 4:6, 4:6
Antonia Ružičová (CRO, 230.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:3, 2:6, 6:7(10)

Kompletní program a výsledky naleznete na webu turnaje.