Selhání soupeřky i odvrácený mečbol. Rozhodla mentální síla, hodnotí divočinu Brenda Fruhvirtová

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Barbora Palicová, Sára Bejlek a na závěr také Brenda Fruhvirtová! České dívky se zatím v kvalifikaci French Open vezou na vítězné vlně. Poslední jmenovaná se přitom musela popasovat i s jedním mečbolem soupeřky, ten ji ale nezastavil. „Vyhrát takový zápas pro mě znamená hodně,“ cení si triumfu 3:6, 6:2 a 7:6(10) Brenda Fruhvirtová (146.).

Šestnáctiletá Češka šla do utkání proti Chorvatce Antonii Ružičové (230.) jako favoritka, nicméně po úvodní prohrané sadě byla o krok pozadu. „Zůstala jsem klidná tak, jak bývám při zápase obvykle. I když jsem prohrávala, snažila jsem se být pozitivní, povzbuzovat se a rvát se o každý bod,“ vrací se k momentům, kdy měla k postupu daleko.

Mladší ze sester Fruhvirtových však nedala kůži lacino a vynutila si třetí set. V něm měla navrch, ale nakonec dramatické střetnutí vrcholilo až v závěrečném tiebreaku hraném do deseti bodů.

A právě v něm přišel obrovský kiks Ružičové, která po hlášeném autu Fruhvirtové smazala stopu balónu dříve, než ji stačila překontrolovat hlavní rozhodčí.

„Ani jsem to pořádně nepostřehla, že tu stopu zamázla. Lajnový zahlásil aut a rozhodčí to šla najednou přezkoumávat. Já už mezitím byla smířená s tím, že jsem minus bod,“ vzpomíná rodilá Pražačka na klíčovou situaci rozhodující zkrácené hry. Ta se odehrála za stavu 7:7.

„Mě to nakoplo, ale na ní jsem žádné negativní následky neregistrovala,“ pokračuje. A skutečně. Chorvatka se rychle oklepala a za stavu 9:8 ve svůj prospěch mohla Češku dodělat.

Jenže Fruhvirtová se nedala a díky třem bodům v řadě urvala postup pro sebe. „Když jsem odvracela mečbol, tak už jsem jeden svůj míček viděla v autu,“ přiznává. „Nakonec ale rozhodla moje mentální síla. Byl to velmi intenzivní a těžký zápas. Vyhrát ho pro mě znamená hodně.“

Brenda tak může dál snít svůj sen, že by, stejně jako v Melbourne, mohla doplnit svou sestru Lindu v hlavní soutěži. „Bylo by to hezké, ale snažím se na to nemyslet. Pořád ještě chybí dva zápasy,“ zůstává nohama na zemi.

Česká teenagerka se popere o finále kvalifikace s lichtenštejnskou soupeřkou Kathinkou von Deichmannovou (393.).

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace žen
Antonia Ružičová (CRO, 230.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:3, 2:6, 6:7(10)