Roland Garros: Svrčina s Palicovou začali vítězně! Kopřiva a Macháč nevyužili setboly

- Redakce

V Paříži odstartovala kvalifikace Roland Garros, jíž se zúčastní celkem sedm českých zástupců. Hned zkraje pondělního programu si postup do druhého kola zajistil Dalibor Svrčina. V souboji se Švýcarem Riedim dokázal otočit oba sety a zvítězil 6:4, 6:4. Z výhry se vzápětí radovala také Barbora Palicová, jež začala triumfem 6:0, 6:4 proti Japonce Hosogiové. Vít Kopřiva nestačil na osmého nasazeného Moldavana Albota ve dvou setech. Tomáš Macháč nenašel ve večerním šlágru recept na Francouze Pouilleho a prohrál 5:7, 3:6. V úterý vstoupí do turnaje Sára Bejlek, Brenda Fruhvirtová a Zdeněk Kolář.

Svrčina znovu vyzrál na Riediho
Dalibor Svrčina (228.) zaznamenal při své druhé účasti v kvalifikaci Roland Garros premiérové vítězství. Pondělní program rozehrál výhrou dvakrát 6:4 nad Lorenzem Riedim (176.). Švýcarského soupeře zdolal zkraje sezony v kvalifikačním finále i na úvodním grandslamu v Austrálii.

Dvacetiletý Čech byl v prvním setu dvakrát o brejk pozadu, od stavu 2:4 ale získal čtyři gemy v řadě, čímž dějství dovedl do zdárného konce. Podobný průběh měla rovněž druhá sada. Ostravský rodák v ní prohrával 1:3, na ztracené podání ale ihned dokázal odpovědět rebrejkem a zakrátko přidal na příjmu další klíčový gem.

„Soupeř do toho hodně chodil. Udělal spoustu chyb, což patří k jeho hře, ale zároveň toho dost zabil. Musel jsem držet dobrou délku úderů. V některých momentech zahrál trošku nervózněji, což jsem očekával. To byl pro mě impulz přitlačit. Šel jsem do toho s tím, že vyhraji. A povedlo se!“ radoval se po utkání Svrčina.

Také ve druhém kole ho čeká soupeř ze Švýcarska. Bude jím devátý nejvýše nasazený Dominic Stricker (116.), vítěz nedávného challengeru na pražské Štvanici.

Palicová ztratila při premiéře v Paříži jen čtyři gemy
Devatenáctiletá Barbora Palicová (210.) začala při své premiérové účasti v pařížské kvalifikaci suverénně. V utkání s o čtyři roky starší Sakurou Hosogiovou (240.) zvítězila za necelou hodinu a čtvrt 6:0 a 6:4, a ukončila tak svou sérii tří porážek v řadě.

Nad japonskou protivnicí, jež na antuce nastoupila k soutěžnímu zápasu poprvé od předloňského srpna, vedla ve druhém setu už 5:2. Poté si Palicová situaci trochu zkomplikovala, když za stavu 5:3 poprvé v utkání ztratila servis. Ihned po změně stran ale završila česká favoritka duel rebrejkem.

„Z mé strany to bylo nervózní, přece jen je to pořád teprve můj druhý grandslam. Ale myslím, že jsem to zvládla skvěle,“ zhodnotila pro Tenisový svět Palicová. „První set sice skončil 6:0, ale gemy byly relativně vyrovnané. Já akorát vždycky zvládla začátky a hlavně koncovky. Ve druhé sadě soupeřka neměla co ztratit a začalo jí to tam padat. Naštěstí jsem to dohrála,“ mohla si oddechnout tenistka, jež ve druhém kole vyzve zkušenou Nizozemku Arantxu Rusovou (113.), třetí nejvýše nasazenou účastnici kvalifikace.

Kopřiva se v Paříži nekvalifikuje
Vít Kopřiva (162.) skončil i při své druhé účasti v kvalifikaci Roland Garros v prvním kole. Pětadvacetiletý Čech podlehl na pařížské antuce mírně favorizovanému Moldavanovi Raduovi Albotovi (111.) po hodině a 37 minutách 5:7 a 0:6.

První set byl dlouho vyrovnaný, Kopřiva měl za stavu 5:4 a 40:15 na returnu dokonce dva setboly, své šance ale nevyužil. Od té chvíle už sbíral gemy na své konto pouze Albot.

„Těžko se to hodnotí. Druhý set už byl na jednu bránu. Vůbec nevím, co se stalo, ale úplně jsem odešel. Celé to rozhodla první sada, hrozně jsme se tam tahali. Smolně jsem nevyužil dva setboly, kdy soupeř trefil lajnu a já jednou zahrál do pásky. Pak jsem prohrál dva dlouhé gemy a utkání se úplně zlomilo. Mrzí mě to, ale musím se z toho oklepat,“ řekl Kopřiva.

Macháč prohrál s domácím Pouillem
Tomáš Macháč (127.) nečekaně končí už v prvním kole kvalifikace Roland Garros. Český favorit nestačil ve večerním duelu na zkušeného Francouze Lucase Pouilleho (670.) po hodině a 46 minutách 5:7 a 3:6.

Dvaadvacetiletý Macháč měl utkání rozehráno skvěle, za stavu 5:3 ale nevyužil dva setboly na returnu a posléze ztratil celý set. Ve druhé sadě rozhodl bývalý desátý hráč světa Pouille o svém úspěchu jediným brejkem ze čtvrté hry.

„První set jsem měl setboly, ale nedopadlo to. Není to teď prostě ono, strašně se trápím. Mám vždycky vyhraný nebo skoro vyhraný první set, ale pak se to hroutí. Hledám se a nemůžu se najít,“ mrzí Macháče, jenž prohrál už počtvrté v řadě.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo mužské kvalifikace
DALIBOR SVRČINA (228.) – Leandro Riedi (SUI, 176.) 6:4, 6:4
Radu Albot (MDA, 111.) – VÍT KOPŘIVA (162.) 7:5, 6:0
TOMÁŠ MACHÁČ (127.) – Lucas Pouille (FRA, 670.) 5:7, 3:6

1. kolo ženské kvalifikace
BARBORA PALICOVÁ (210.) – Sakura Hosogiová (JPN, 240.) 6:0, 6:4

Kompletní pondělní program a výsledky naleznete na webu turnaje.