Premiéra v Paříži a hned uštědřený kanár. Přitom jsem byla nervózní, přiznává Palicová

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Jako kometa vlétla do kvalifikace French Open česká debutantka Barbora Palicová (210.). Ta svůj první pařížský set proměnila ve svou vlastní exhibici a ihned nadělila soupeřce kanára. Ve druhé, o něco vyrovnanější, sadě už si pak postup nenechala vzít. „Zvládla jsem to skvěle,“ usmívá se Palicová.

Palicová v úvodní kvalifikační rundě s Japonkou Sakurou Hosogiovou (240.) dlouho neměla slitování. První sadu ovládla za dvacet minut 6:0 a také v té druhé to vypadalo na jednoznačnou záležitost. Nakonec však ještě musela čelit závěrečnému vzdoru Japonky, ten ale její postup jen lehce oddálil.

„Z mé strany to bylo nervózní, přece jen je to pořád teprve můj druhý grandslam. Ale myslím, že jsem to zvládla skvěle,“ hodnotí hráčka pražské Sparty.

Nervozitu smetla poměrně originálním způsobem – objevila lék v podobě „kanáří terapie“.

„První set sice skončil 6:0, ale gemy byly relativně vyrovnané. Já akorát vždycky zvládla začátky a hlavně koncovky,“ vrací se k prvnímu setu, který odehrála na podtrženou jedničku s hvězdičkou.

V rozletu ji nepřibrzdil ani set s pořadovým číslem 2, v němž nevyužila první mečbol a dovolila Hosogiové přiblížit se na rozdíl jediné hry. „Byla tam ta nervozita. Ve druhé sadě navíc soupeřka neměla co ztratit a začalo jí to tam padat. Naštěstí jsem to dohrála,“ ulevilo se jí.

Hned v prvním pařížském zápase tak Palicová udělala dobrý dojem. „Určitě cítím, že mám na to kvalifikaci vyhrát. Ale záleží na tom, jak se vyspím a jak to půjde,“ tuší mladá Češka. „Žádná soupeřka tady není lehká, budou kousat do posledního balónu. Japonka to předvedla, když se z 2:5 dotáhla na 4:5 a ještě mi utkání ztížila.“

Vidina premiéry v hlavní soutěži je pro Palicovou lákavá, nicméně na grandslamech se stále ještě rozkoukává. Vždyť po lednovém Australian Open hraje teprve svůj druhý turnaj z velké čtyřky. „Můžu tady vidět všechny ty skvělé hráče, ať už v kvalifikaci, nebo pak v hlavní soutěži. Je to super a moc si to užívám,“ přiznává.

Další překážkou v cestě jí bude Nizozemka Arantxa Rusová (113.), třetí nejvýše nasazená žena kvalifikace.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo ženské kvalifikace
BARBORA PALICOVÁ (210.) – Sakura Hosogiová (JPN, 240.) 6:0, 6:4