Svrčina nedopustil odvetu za Melbourne a mohl si oddechnout: První kola bývají nejtěžší

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Dalibor Svrčina (228.) zahájil svou pouť pařížským Roland Garros přesvědčivou výhrou. Také na druhém grandslamu sezóny v kvalifikaci odstavil z cesty Švýcara Leandra Riediho (176.), tentokrát výsledkem dvakrát 6:4. „Šel jsem do toho s tím, že vyhraji. A povedlo se!“ radoval se mladý český dravec.

Svrčina, aktuálně 228. hráč žebříčku ATP, vstupoval do zápasu v dobré pohodě. „První kola bývají vždy nejtěžší, ale přicestoval jsem už ve čtvrtek, takže jsem měl čas se připravit. Odehrál jsem tu hodně dobrých tréninků, měl jsem sám v sebe důvěru,“ liboval si.

Začátek utkání však jako by potvrdil jeho slova o vrtkavosti úvodních kol. Švýcar se dostal do vedení 4:2, poté ale začal Svrčina dominovat a set otočil. Po hodině a půl pak mohl slavit postup do druhého kola. „Zápas byl náročný. Šel jsem do toho s tím, že vyhraji. A povedlo se!“ neskrýval nadšení.

„Soupeř patří k těm nevyzpytatelným, ale hrál jsem s ním už v Austrálii, takže jsem tušil, co mám čekat,“ připomněl daviscupový reprezentant střet z prvního letošního grandslamu. „On má styl hry spíše na tvrdý povrch, na druhou stranu v Melbourne hrál o dost hůře.“

Ani zlepšení však Riedimu recept na Svrčinu najít nepomohlo.

„Hodně do toho chodil. Udělal spoustu chyb, což patří k jeho hře, ale zároveň toho dost zabil. Musel jsem držet dobrou délku úderů. V některých momentech zahrál trošku nervózněji, což jsem očekával. To byl pro mě impulz přitlačit,“ podělil se ostravský rodák o svou taktiku, která se ukázala jako vítězná.

Na francouzské antuce se chce Svrčina ukázat v co nejlepším světle. „Na Paříž jsem se dobře připravil. Věřím, že to půjde,“ říká. Opřít se přitom může o solidní formu z předchozích turnajů. „Nemám za sebou vyloženě skvělé výsledky, ale nějaká čtvrtfinále nebo semifinále jsem uhrál. To mě nakoplo.“

Ve druhém kole kvalifikace si zopakuje nedávný souboj z pražské Štvanice s dalším Švýcarem Dominicem Strickerem (116.). Tam stejně starému soupeři podlehl těsně 1:2 na sety.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo mužské kvalifikace
DALIBOR SVRČINA (228.) – Leandro Riedi (SUI, 176.) 6:4, 6:4