TK Sparta Prague Open: Menšík dominoval v osmifinále, pět Čechů uspělo v deblu

- Redakce

Antukový challenger na pražské Spartě měl ve středu na programu osmifinále dvouhry a úvodní kolo čtyřhry. Na centrálním dvorci se představil Jakub Menšík. Přemožitel nejvýše nasazeného Moldavana Albota vyzrál tentokrát na ukrajinského lucky losera z kvalifikace Vitalije Sačka poměrem 6:4 a 6:4. Do deblové soutěže vstoupili vítězně Zdeněk Kolář s Adamem Pavláskem, Petr Nouza s Andrewem Paulsonem a také Marek Gengel s Ukrajincem Sačkem.

Menšík si poradil se Sačkem
Jakub Menšík (333.) zvládl na challengeru TK Sparta Prague Open také své druhé utkání. Držitel divoké karty přehrál ve středečním osmifinále Ukrajince Vitalije Sačka (282.) po hodině a 35 minutách dvakrát 6:4.

O výsledku první sady rozhodl jediný brejk Menšíka z devátého gemu. Zkraje druhého setu si tenisté nejprve vyměnili podání, klíčový brejk pak český mladík získal v sedmé hře, sám už byl na podání suverénní.

„Ze začátku to bylo 50 na 50, kdo se dostane do převahy. Dařilo se mi perfektně eliminovat jeho skvělý return a vytvořit si jednu, dvě příležitosti, které jsem využil. Všechny gemy byly vyhrocené, bylo tam spoustu brejkbolů. Emoce byly na obou stranách, jsem rád, že jsem se nenechal zlomit,“ řekl Menšík, jenž ve čtvrtfinále narazí na australského kvalifikanta Akiru Santillana (421.).

Nouza s Paulsonem nadále vítězí
Petr Nouza a Andrew Paulson si připsali už páté společné vítězství v řadě. Šampioni z challengeru na Štvanici vstoupili do turnaje stejné kategorie na Spartě suverénní výhrou 6:2 a 6:3 nad další českou dvojicí Patrik Rikl, Michael Vrbenský.

Nouza s Paulsonem odvrátili oba brejkboly soupeřů a sami využili čtyři šance na returnu. Ve čtvrtfinále na ně čekají Lotyš Mikelis Libietis a Američan Hunter Reese.

„Nečekal jsem, že to bude takhle jednoznačné, příjemně mě to překvapilo. Jdeme kolo po kole, uvidíme jak to dopadne. Na každý turnaj jedeme s tím, že chceme odvézt titul,“ uvedl Paulson.

„Oba jsme si věřili, šli jsme do toho s nějakou taktikou, kterou jsme plnili a zaslouženě jsme vyhráli. S klukama se známe od sedmi, osmi let, o to bylo utkání speciálnější. Kluci ale nehráli vůbec špatně. Bylo vidět, že nemají tolik odehraných zápasů, což se v deblu ukáže,“ poznamenal Nouza.

Kolář s Pavláskem začali suverénně
Zdeněk Kolář a Adam Pavlásek vstoupili do deblové části TK Sparta Prague Open hladkou výhrou 6:2 a 6:3 nad španělsko-ukrajinskou dvojicí Sergio Martos Gornes, Denys Molčanov. Čeští tenisté neztratili za hodinu hry ani jednou podání, zatímco sami uspěli na příjmu třikrát.

V deblu postupuje i Gengel
Vstup do deblové soutěže na challengeru TK Sparta Prague Open zvládl také Marek Gengel po boku svého parťáka Vitalije Sačka. Česko-ukrajinské duo porazilo v prvním kole plném brejků kazašsko-ukrajinský pár Grigorij Lomakin, Oleg Prihodko dvakrát 7:5, může se tak těšit na čtvrtfinále proti argentinským nasazeným dvojkám Guidovi Andreozzimu a Guillermovi Duranovi.

TK Sparta Prague Open (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Nicolás Kicker (ARG, 204.) – Nerman Fatič (BIH, 268.) 7:5, 6:4
Nick Hardt (DOM, 221.) – Akira Santillan (AUS, 421.) 6:4, 4:6, 3:6
JAKUB MENŠÍK (333.) – Vitalij Sačko (UKR, 282.) 6:4, 6:4
Pablo Llamas Ruiz (ESP, 239.) – Henri Laaksonen (SUI, 223.) 3:6, 7:6(6), 2:6

1. kolo čtyřhry
C. Harrison (USA), Š. Močizuki (JPN) – Johnson (GBR), Verbeek (NED) 5:7, 6:7(7)
Manafov (UKR), Zelenay (SVK) – Added, Olivetti (oba FRA) 3:6, 7:5, 2:10
KOLÁŘ, PAVLÁSEK – Martos Gornes (ESP), Molčanov (UKR) 6:2, 6:3
Eysseric (FRA), Kúreší (PAK) – Libietis (LAT), Reese (USA) 6:7(5), 2:6
RIKL, VRBENSKÝ – NOUZA, PAULSON 2:6, 3:6
Džumhur, Fatič (oba BIH) – Andreozzi, Duran (oba ARG) 4:6, 6:4, 8:10
GENGEL, Sačko (UKR) – Lomakin (KAZ), Prihodko (UKR) 7:5, 7:5