Denní menu, 29.4.2023: Lehečka premiéru v Madridu nezvládl. Strýcová se Sie slaví první výhru

- Redakce

Jiří Lehečka si v sobotu zahrál svůj vůbec první zápas v kariéře na Mutua Madrid Open. Ve druhém kole však nenašel recept na 96. hráče světa Alexandra Ševčenka. Barbora Strýcová se Su-wej Sie po dvou letech odehrály společný zápas ve čtyřhře a dokázaly porazit sestry Čchanovy. Zdeněk Kolář vybojoval na domácím challengeru v Ostravě postup do nedělního finále! Dominika Šalková s Julií Štruplovou vyhrály titul ve čtyřhře v chorvatském Osijeku.

Češi v akci

Strýcová se Sie zvítězily nad sestrami Čchanovými
Barbora Strýcová se Su-wej Sie odehrály první společný zápas po dvou letech. Česko-tchajwanská dvojice porazila mírně favorizované sestry Chao-Čching a Latishu Čchanovy za 76 minut po setech 1:6, 6:2, 10:3.

Vstup do utkání neměly Strýcová se Sie vůbec dobrý, v úvodní sadě prohrály dvakrát servis a ztratily první dějství za 24 minut. Ve druhé sadě ovšem dokázaly zcela otočit vývoj střetnutí. Sice opět přišly dvakrát o podání, ale hned čtyřikrát se prosadily na returnu a vynutily si rozhodující supertiebreak, v němž už dominovaly.

Více se utkání věnujeme zde.

Lehečka premiéru v Madridu nezvládl
Premiérové vystoupení Jiřího Lehečky (37.) ve vysoké nadmořské výšce na turnaji Mutua Madrid Open se proměnilo ve výrazný debakl. Český tenista si pouze dvakrát za celý zápas udržel podání, pětkrát o něj přišel a za pouhých 46 minut padl s ruským kvalifikantem Alexandrem Ševčenkem (96.) dvakrát 1:6.

Doposud měl Lehečka v této sezoně na turnajích Masters velmi dobrou bilanci a všechny úvodní zápasy na těchto akcích zvládl. V Madridu se mu na výkony z Indian Wells, Miami a Monte Carla však navázat nepovedlo.

Bartůňková otočila v Itálii semifinále proti favoritce
Nikole Bartůňkové (371.) se povedlo na turnaji ITF v italské Santa Margheritě otočit duel s favorizovanou turnajovou osmičkou Kathinkou von Deichmannovou (347.) z Lichtenštejnska, kterou nakonec porazil po téměř dvou a půl hodinách 2:6, 6:1 a 6:3.

V nedělním finále čeká na sedmnáctiletou Bartůňkovou nasazená jednička a 135. tenistka žebříčku Ylena In-Albonová ze Švýcarska.

Šalková dohrála v Osijeku v semifinále
Dominika Šalková (276.) nenašla v chorvatském Osijeku recept na domácí nasazenou trojku Tenu Lukasovou (233.) a končí v semifinále. Česká tenistka podlehla chorvatské hráčce po necelých dvou hodinách 5:7, 1:6. Šalkovou čeká ještě odpoledne finále čtyřhry, ve kterém si může spravit náladu.

Šalková se Štruplovou vyhrály titul v Osijeku
Třetí nasazené Dominika Šalková a Julie Štruplová zvládly ryze české finále na turnaji ITF v chorvatském Osijeku. V sobotním utkání porazily své krajanky a turnajové dvojky Denisu Hindovou a Karolínu Kubáňovou po setech 6:3, 6:4.

Malečková s Voráčovou na titul nedosáhly
Šedesátka v portugalském Oeiras české šampionky nepoznala. Ve finále čtyřhry Jesika Malečková a Renata Voráčová prohrály s nasazenými trojkami Fernandou Contrerasovou Gomezovou z Mexika a Ingrid Gamarrovou Martinsovou z Brazílie za 71 minut po setech 3:6, 2:6.

ATP/WTA

Mutua Madrid Open (muži, ESP, 7 705 780 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (37.) – Alexandr Ševčenko (96.) 1:6, 1:6

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 7 652 174 USD, antuka)
1. kolo čtyřhry
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Ch. Čchan, L. Čchan (TPE) 1:6, 6:2, 10:3

Challengery

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Šintaro Močizuki (JPN, 222.) – ZDENĚK KOLÁŘ (206.) 3:6, 6:2, 2:6

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku.

ITF World Tennis Tour

W60 Oeiras Ceto Open (ženy, POR, 60 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Contrerasová (MEX), Gamarrová Martinsová (BRA) – MALEČKOVÁ, VORÁČOVÁ 6:3, 6:2

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita Di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Kathinka von Deichmannová (LIE, 347.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (371.) 6:2, 1:6, 3:6

Osijek Open (ženy, CRO, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Tena Lukasová (CRO, 233.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (276.) 7:5, 6:1

Finále čtyřhry
ŠALKOVÁ, ŠTRUPLOVÁ – HINDOVÁ, KUBÁŇOVÁ 6:3, 6:4