Slyšení se znovu odročilo. V případu bývalé světové jedničky by se mohlo rozhodnout na konci dubna

- Jan Vojkůvka

Kauza okolo provizorní suspendace Simony Halepové kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu se protahuje víc než mexická telenovela. Přestože mělo už dávno dojít k finálnímu slyšení a čekalo se už jen na závěrečný verdikt nezávislého tribunálu, nyní prosákly na veřejnost informace, že se přelíčení opět odložilo. Tentokrát na konec dubna.

Vrátí se, nebo se nevrátí Simona Halepová na kurty během antukové části sezony? To je otázka, která trápí mnoho jejích fanoušků. Ti netrpělivě čekají na výsledek přelíčení ohledně odvolání rumunské tenistky, která si stojí za svým a tvrdí, že žádný doping neužila.

Halepová byla v říjnu minulého roku provizorně suspendována za užití Roxadustatu, který zvyšuje tvorbu krevních destiček a je řazen do stejné kategorie jako EPO. Pozitivní nález měla bývalá světová jednička během loňského US Open.

Dvojnásobná grandslamová šampionka však prakticky okamžitě přišla s prohlášením, že se porušení pravidel nedopustila, látka se do jejího těla musela dostat z kontaminovaného doplňku stravy a odvolala se k nezávislému tribunálu ITF, u kterého se snaží suspendaci od Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu zvrátit. Slyšení bylo původně plánováno už na leden, ale došlo již k několika odkladům. Naposledy mělo proběhnout v březnu, ale jak se nyní ukázalo, ani tento termín nebyl konečný.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Simona Halep (@simonahalep)

Přestože Halepová trénuje na antuce a její kouč Patrick Mouratoglou ukončil dočasnou spolupráci s Holgerem Runem, stále není jasné, co se vlastně bude dít...

„Pořád nic nevíme. Čekáme stejně jako vy. Nevíme, co se děje,“ prozradil rumunskému listu Gazeta Sporturilor její otec Stere Halep. „Podle toho, co jsme pochopili, byl termín posunut na 30. dubna. Ale jinak se máme dobře. Když je člověk nevinný, bojuje zuby nehty,“ dodal s tím, že jeho dcera rozhodně nepropadá skepsi a věří v očištění svého jména.

S alespoň menším vysvětlením okolností přišel jeden z bývalých trenérů Halepové Firicel Tomai. „Soud se měl konat zatím dvakrát, ale byl z různých důvodů odročen. Byly zaslány fyzické vzorky, léky či plechovka (od údajně kontaminovaného doplňku stravy, pozn. redakce), ale vše bylo odmítnuto. Bylo požadováno laboratorní vyšetření,“ osvětlil situaci.

Poslední soutěžní zápas Halepová odehrála loni na US Open. Krátce poté ukončila sezonu kvůli operaci nosu. Od říjnové provizorní suspendace však žije v nejistotě, co s její kariérou ve 31 letech bude.