Návrat Halepové na spadnutí? Kroky jejího trenéra vzbuzují naději

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv výsledek odvolání Simony Halepové proti suspendaci kvůli dopingu prozatím nebyl zveřejněn, vše začíná nasvědčovat, že se skutečně blíží návrat bývalé světové jedničky. Nejnovější vlnu spekulací spustil její trenér Patrick Mouratoglou, jenž ukončil tento týden veleúspěšnou spolupráci s dánským supertalentem Holgerem Runem.

Halepová začala s Mouratoglouem, jenž předtím vedl velmi úspěšně zejména Serenu Williamsovou, spolupracovat v dubnu 2022. Pomohl jí dostat se do semifinále Wimbledonu a vybojovat titul na srpnové tisícovce v Torontu. V září ale rumunská hráčka po operaci nosu předčasně ukončila sezonu a začaly se dít věci, na které nebyla úspěšná dvojice připravená.

Rumunka byla provizorně suspendována kvůli dopingu, jelikož měla během US Open pozitivní nález na Roxadustat, což je látka řazena do stejné kategorie jako EPO.

V tu chvíli dostal Mouratoglou od své svěřenkyně svolení, aby si dočasně našel jiné zaměstnání. A slavný kouč rozhodně nelenil! Spojil se totiž s dánským supertalentem Holgerem Runem, jehož dovedl ke třem finálovým účastem v řadě, z nichž teprve devatenáctiletý mladík vytěžil hned dva tituly, když si podmanil halovou akci ve Stockholmu a také Masters v Paříži.

Původně měl dvaapadesátiletý trenér u Runeho skončit po absolvování přípravy před sezonou 2023, ale jejich spolupráce se nakonec protáhla až do začátku dubna. Tento týden se však cesty Mouratogloua a Runeho rozešly. Možná tak trochu nečekaně, jelikož Halepová stále nesmí hrát...

„Holgere! Úspěšně jsme zakončili naši misi a ukončili neskutečné půlroční dobrodružství, které bylo plánované jen na tři měsíce. Bylo mi ctí, že jsem mohl tuto cestu s tebou absolvovat,“ napsal Mouratoglou na sociálních sítích. A okamžitě tím rozvířil novou vlnu spekulací, že by se mohl blížit návrat Halepové.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený THE COACH (@patrickmouratoglou)

Bývalá světová jednička první vlnu spekulací rozjela už v březnu, kdy zveřejnila na Instagramu obrázek, jenž naznačoval, že začala trénovat na antuce. Ve spojení s tím, že Mouratoglou o dva týdny později ukončil svou dočasnou spolupráci s Runem, vzrostly naděje jejích fanoušků na to, že by výsledek slyšení před nezávislým tribunálem mohlo velmi brzy přinést pozitivní výsledek a Halepové by mohla být dočasná suspendace zrušena.

Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu však prozatím zachovává mlčení. O případu Halepové a jejím slyšení před nezávislým tribunálem nejsou dostupné žádné informace. Poslední zmínky hovořily o tom, že po několika odloženích se mělo rozhodující slyšení konat v březnu.

Přestože tedy trénink Halepové na antuce a konec Mouratogloua u Runeho dávají naději, že by se Rumunka mohla brzy dočkat očisťujícího rozsudku, dokud to nebude mít černé na bílém, nadále pro ni platí zákaz jakékoliv účasti na profesionálních turnajích.