VIDEO: Muchová znovu nečelila brejkbolu. Postup okořenila excelentním tweenerem

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová, kterou v posledních sezonách sužovaly zdravotní problémy, dál pracuje na svém návratu do první světové stovky. Na turnaji WTA v Dubaji v úvodním kole proti Bernardě Peraové dominovala, nečelila ani jednomu brejkbolu a svůj postup okořenila i excelentním vítězným tweenerem!

Svým způsobem to byl od Muchové další profesorský výkon. Ač hrála teprve osmý zápas v této sezoně, už potřetí nečelila ani jednomu brejkbolu! V této statistice je na čele celého ženského okruhu, když dorovnala Igu Šwiatekovou a Belindu Bencicovou. Obě hráčky přitom ke třem dokonalým zápasům, v nichž nenabídly soupeřkám na returnu žádnou šanci, potřebovaly o poznání víc utkání.

Výkony Karolíny Muchové v této sezoně zkrátka potvrzují, že patří do širší světové špičky. Jediným problémem je, že na turnajích musí startovat na základě chráněného žebříčku, jelikož kvůli vleklým zdravotním problémům stále figuruje až ve druhé stovce světa. To s sebou nese nepříjemnosti v podobě velmi těžkých losů, na což česká hráčka doplatila na Australian Open i v Dauhá.

A i proto je návrat do první stovky, kam jednoznačně patří, tolik obtížný.

Že její žebříček neodpovídá skutečným silám a schopnostem šestadvacetileté Češky, potvrdila Muchová i v prvním kole v Dubaji proti Bernardě Peraové, kterou porazila 6:1, 6:4. Nejen, že v utkání nečelila brejkbolu a sama využila tři z osmi nabídnutých příležitostí, ale ještě ve druhém setu vyprodukovala skutečně znamenitý tweener.

Muchová se v pátém gemu druhého setu vypravila k síti, odkud ji ale Peraová zahnala povedeným lobem. Zatímco se Američanka sama usadila u sítě, Muchová pospíchala za míčkem, který zády k síti a mezi nohama poslala obloučkem kolem Peraové, která se za ním jen ohlédla. Míček dopadl poblíž základní čáry a přinesl české tenistce další z řady vítězných úderů, tento se však zapsal mezi jednoznačně nejlepší.

Muchová tímto tweenerem navázala na nedávný fantastický úder Číňanky Čchin-wen Čeng, která v Dauhá dokázala proti Marii Sakkariové vyslat svým tweenerem nechytatelný prohoz k pravé lajně.

Muchová se může ve druhém kole těšit na souboj s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Už svou výhrou v prvním utkání se výrazně přiblížila návratu do Top 100. Pokud uspěje i proti Cirsteaové a projde do osmifinále, definitivně si zajistí návrat mezi smetánku.