Denní menu, 12.2.2023: Bouzková zvládla kvalifikační derby, Plíšková ztratila jen tři gemy

- Redakce

V semifinále kvalifikace na turnaj kategorie WTA 500 v katarském Dauhá zvládla české kvalifikační derby Marie Bouzková, která porazila Terezu Martincovou ve dvou setech. Pouze tři gemy ztratila ve stejné fázi kvalifikace nasazená jednička Karolína Plíšková. Zdeněk Kolář na challengeru v litevském Vilniusu svůj první titul od září roku 2021 nevybojoval. V souboji s Britem Liamem Broadym padl ve dvou setech. Linda Klimovičová slaví zisk své premiérové trofeje, Tereza Smitková naopak v nedělním finále na okruhu ITF neuspěla.

Češi v akci

Plíšková ztratila jen tři hry
Úspěšně pokračuje kvalifikací v katarském Dauhá Karolína Plíšková (20.), která zvládla i druhé kolo a prošla do finálového zápasu. V neděli česká tenistka dvorci dominovala a za pouhých 56 minut deklasovala Britku Harriet Dartovou (108.) po setech 6:1, 6:2.

Britce povolila udržet jen dvakrát podání a hned pětkrát jí servis sebrala. Nijak ji tedy nemuselo mrzet, že sama v šesté hře druhého setu o jedno podání přišla a neudržela tak stoprocentní bilanci. O postup do hlavní soutěže se utká s Kanaďankou Leylah Fernandezovou (39.).

Bouzková si podmanila kvalifikační derby
Marie Bouzková (26.) uspěla ve druhém kole kvalifikace turnaje WTA v katarském Dauhá, když v ryze českém souboji přehrála Terezu Martincovou (88.) 6:4, 6:1.

Favorizovaná Češka sice s Martincovou přišla v prvním setu o náskok a po ztrátě čtyř her v řadě prohrávala 2:4, pak ale sama dokázala získat pět gemů za sebou a ujala se vedení 6:4 a 1:0 s výhodou brejku. Martincová v tu chvíli sice ještě jednou zabojovala a rebrejkem srovnala na 1:1, ale to bylo z její strany vše. Bouzkové se povedlo získat následujících pět her včetně tří brejků a prošla do finálového kola kvalifikace.

V něm se utká s kanadskou tenistkou Rebeccou Marinovou (74.).

Kolář si na čtvrtý titul musí počkat
Vydařený týden nedokázal Zdeněk Kolář (214.) přetavit v zisk trofeje, když ve finále v litevském Vilniusu podlehl Britovi Liamovi Broadymu (175.) dvakrát 4:6.

V prvním setu se Kolářovi povedlo prosadit i na returnu, když srovnal z 1:3 na 3:3. V sedmé hře ale nedokázal rebrejk potvrdit, znovu přišel o podání a další šanci si už na returnu nevypracoval. Druhý set pak rozhodl jediný brejk, kterého dosáhl Brit Broady v pátém gemu. Kolář sice měl ještě v šesté hře brejkbol, který ale proměnit nedokázal a ztrátu brejku tak nedohnal. Broady duel zakončil v desátém gemu čistou hrou a hned prvním využitým mečbolem.

Šestadvacetiletý Čech, který si zahrál už minulý týden semifinále v Koblenci, může být se svou hrou v posledních týdnech spokojený. Zásluhou postupu do finále ve Vilniusu má jistotu, že v pondělním vydání žebříčku poskočí o 22 pozic a bude figurovat na 192. místě světa.

Utkání se více věnujeme zde.

Klimovičová má první titul, ovládla patnáctku v Egyptě
Linda Klimovičová (572.) slaví první titul ve své zatím krátké profesionální kariéře! Teprve osmnáctiletá česká tenistka uspěla na turnaji kategorie ITF 15 v egyptském Šarm-aš Šajchu. Během pěti utkání na turnaji ztratila Klimovičová jen dva sety, ve finále porazila o tři roky starší Slovenku Katarínu Kužmovou (626.) po dvou hodinách a 22 minutách boje 7:5, 6:7(3), 6:2.

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Smitková na svůj první titul po pěti letech nedosáhla
Tereza Smitková (443.) odehrála povedený turnaj kategorie ITF 25 v britském městě Bath, ale poslední krůček k titulu neučinila, ve finále podlehla dvakrát 2:6 Slovence Rebecce Šramkové (317.).

Oba finálové sety měly podobný průběh, česká 28letá tenistka v nich vždy nezachytila začátek a ztrátu ani v jednom případě již nedohnala. V první sadě nabrala rychle manko 0:4, ve druhém nejprve 0:2 a později přišel klíčový brejk Šramkové na 2:5 z pohledu české hráčky. Smitková si v celém utkání vypracovala čtyři brejkboly, všechny však zůstaly nevyužity.

Smitková odehrála první finále od září 2021, na titul čeká od srpna 2018, kdy uspěla v britském Wokingu. Celkem má bývalá 57. hráčka světa ve své sbírce devět titulů ze dvouhry, všechny z turnajů ITF. Jejím největším úspěchem zůstává osmifinále Wimbledonu z roku 2014.

Paulson v Čenaji prolétl prvním kolem kvalifikace
Pro českého tenistu Andrewa Paulsona (370.) byl los pro první kolo kvalifikace challengeru v indické Čenaji milosrdný, přidělil mu domácí divokou kartu Ogese Theyja Jayau Prakashe (-), který ani nefiguruje na světovém žebříčku.

V prvním setu povolil 21letý český hráč svému soupeři jen jeden gem. Poté měl Paulson pomalejší nástup do druhé sady, když hned v prvním gemu přišel o svůj servis, tohle zaváhání ale bleskově hned v další hře napravil, a nakonec set vyhrál poměrem 6:2.

Pro Paulsona se jedná o první výhru v letošním roce, o tu druhou a zároveň o účast v hlavní fázi turnaje se porve zítra proti krajanovi Petru Nouzovi (630.). Není bez zajímavosti, že právě tito dva čeští tenisté spolu tvoří na challengeru v Čenaji deblový pár.

Veterán Pospíšil v kvalifikaci v Bahrajnu nepřekvapil
Už 42letý veterán českého a světového tenisu Jaroslav Pospíšil (1470.) plní na turnaji v bahrajnské Manamě především roli trenéra Víta Kopřivy, ale tamní podmínky si vyzkoušel i jako hráč, když naskočil jakožto alternující tenista do kvalifikačního zápasu prvního kola proti Ukrajinci Vitaliji Sačkovi (338.).

O 17 let mladší Ukrajinec vstupoval do zápasu jako velký papírový favorit a Pospíšila nakonec porazil po setech 6:4, 6:3. V prvních čtyřech gemech zápasu uspěli vždy tenisté na příjmu, přičemž to byl český hráč, který v obou případech nedokázal potvrdit svůj brejk. O osudu první sady nakonec rozhodl brejk Sačka v jejím posledním desátém gemu. Také ve druhém setu se dokázal dostat Pospíšil do brejku, ale znovu ho nepotvrdil. Ukrajinec rychle srovnal na 2:2 a následně se sám dostal do vedení 4:2. Tento náskok si poté udržel až do konce.

Jebavý ojedinělý singlový zápas ve výhru nepřetavil
Roman Jebavý (-) se specializuje na čtyřhru, ve dvouhře ani jeho jméno nefiguruje ve světovém žebříčku. Na turnaji v bahrajnské Manamě ale dostal šanci zahrát si v roli alternujícího hráče kvalifikaci turnaje dvouhry, kterou neodmítl.

Za soupeře Jebavému los přidělil taktéž alternujícího Japonce Keita Useugiho (1094.), který nakonec českého tenistu porazil 6:4, 6:1. Oba tenisté nebyli v utkání příliš dominantní na servisu, a to hlavně v první sadě, která nabídla hned sedm brejků, z čehož čtyři si připsal na své konto Usegi. Ve druhé sadě pak japonský tenista sebral Jebavému podání ještě dvakrát a vysloužil si tím postup do finále kvalifikace.

Jebavého čeká to hlavní až zítra, kdy nastoupí do prvního kola turnaje čtyřhry po boku britského tenisty Jonnyho O’Mary proti česko-ruské dvojici Vít Kopřiva, Pavel Kotov.

Nouza v Čenaji porazil v českém derby Palána
Petr Nouza (630.) úspěšně zvládl první kolo kvalifikace challengeru v indické Čenaji, když v českém souboji porazil Dominika Palána (405.) po setech 6:3, 7:5.

První set získal Nouza na svou stranu díky dvěma brejkům v pátém a devátém gemu. Sám čelil v první sadě třem brejkbolům a všechny odvrátil. Ve druhém setu Nouza přišel o podání a prohrával 2:4, podařilo se mu však předvést na obrat na 7:5.

Nouza měl sice v utkání úspěšnost prvního podání pouze na 55 procentech, ale když už první servis trefil, vyhrál po něm 88 % výměn. Ve finále kvalifikace se Nouza utká s lepším z dvojice Andrew Paulson (370.), Oges Theyjo Jaya Prakash (-).

ATP/WTA

Qatar Totalenergies Open, Dauhá (ženy, QAT, 780 637 USD, tvrdý povrch)
Semifinále kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (26.) – TEREZA MARTINCOVÁ (88.) 6:4, 6:1
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (20.) – Harriet Dartová (GBR, 108.) 6:1, 6:2

Challengery

Bahrain Ministry of Interior Tennis Challenger, Manama (muži, BAH, 160 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Vitalij Sačko (UKR, 338.) – JAROSLAV POSPÍŠIL (1470.) 6:4, 6:3
ROMAN JEBAVÝ (-) – Kaito Useugi (JPN, 1094.) 4:6, 1:6

Chennai Open, Čenaj (muži, IND, 130 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
PETR NOUZA (630.) – DOMINIK PALÁN (405.) 6:3, 7:5
ANDREW PAULSON (370.) – Oges Theyjo Jaya Prakash (IND, -) 6:1, 6:2

Vitas Gerulaitis Cup, Vilnius (muži, LTU, 118 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (214.) – Liam Broady (GBR, 175.) 4:6, 4:6

Challenger Cherbourg La Manche (muži, FRA, 73 000 EUR, hala – tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JAKUB MENŠÍK (389.) – Antoine Hoang (FRA, 353.) 6:4, 3:6, 7:5

ITF World Tennis Tour

M25 Vila Real De Santo António (muži, POR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JAN JERMÁŘ (-) – Jordi Domenech Castillo (ESP, -) 6:2, 6:3
MARTIN BENEŠ (-) – Renan Perdigao (BRA, -) 6:2, 6:3
ADAM BLECHA (-) – Mikel Martínez (ESP, 1866.) 6:7, 4:6
Mart Jan Kaak (NED, -) – ŠTĚPÁN PECÁK (-) 1:6, 2:6

Bath W25 Pro-Series (ženy, GBR, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Rebecca Šramková (SVK, 317.) – TEREZA SMITKOVÁ (443.) 6:2, 6:2

Tennisbase Open, Oberhaching (muži, GER, 15 000 USD, hala – tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Michail Fufygin (1806.) – YVO PANÁK (1378.) 7:6, 7:6

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JAKUB PRACHAŘ (-) – Sergej Pogosjan (1215.) 3:6, 2:6

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
LINDA KLIMOVIČOVÁ (572.) – Katarína Kužmová (SVK, 626.) 7:5, 6:7(3), 6:2

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Anastasija Radojevičová (SRB, -) – INEZ MARIA KOTLÍKOVÁ (-) 4:6, 1:2 skreč Radojevičová