Kolář si na čtvrtý titul musí počkat. Po finále ve Vilniusu poskočí o 22 míst

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář má za sebou velmi vydařený týden v litevském Vilniusu. Přestože první titul od září 2021 nezískal, může být se svými výkony nadmíru spokojený. Postupem do finále si totiž zajistil skok o 22 míst světovým žebříčkem, což pro něj bude znamenat návrat do druhé stovky. V pondělním vydání se objeví na 192. pozici.

Vydařený týden nedokázal Zdeněk Kolář přetavit v zisk trofeje, když ve finálovém utkání v litevském Vilniusu podlehl Britovi Liamovi Broadymu dvakrát 4:6. Český hráč se ale rozhodně nevzdal bez boje a trochu dokázal rozjetého soupeře potrápit.

Broady totiž ve Vilniusu předváděl bezvadné výkony. Cestou do finále ztratil všehovšudy jen 12 gemů a byl výrazným favoritem utkání s Kolářem, který mu byl za celý týden v Litvě nejvyrovnanějším soupeřem.

V prvním setu se Kolářovi povedlo prosadit i na returnu, když srovnal z 1:3 na 3:3. V sedmé hře ale nedokázal rebrejk potvrdit, znovu přišel o podání a další šanci na comeback si už na returnu nevypracoval.

Druhý set pak rozhodl jediný brejk, kterého dosáhl Brit Broady v pátém gemu. Kolář sice měl ještě v šesté hře brejkbol, který ale proměnit nedokázal a ztrátu brejku tak až do koncovky nedohnal. Broady duel zakončil v desátém gemu čistou hrou a hned prvním využitým mečbolem. Ve 29 letech se díky tomu může radovat ze svého druhého prvenství na challengeru.

Šestadvacetiletý Čech, který si zahrál už minulý týden semifinále v Koblenci, může ovšem být se svou hrou v posledních týdnech spokojený. Zásluhou postupu do finále ve Vilniusu má jistotu, že v pondělním vydání žebříčku poskočí o 22 pozic a bude figurovat na 192. místě světa.

Až do začátku dubna navíc neobhajuje prakticky žádné body, takže může dál budovat svou pozici i rezervu před odečtem významené porce bodů. O další vylepšení svého konta se pokusí od 20. února v italském Roveretu, o týden později by měl startovat ve francouzském Pau.