Černý den favoritek, v Sydney končí Kerberová i Cibulková

- Daniel Kubelka

Hodně nepovedený start nové sezóny má na svém kontě aktuální světová jednička Angelique Kerberová. Po vypadnutí ve čtvrtfinále v Brisbane totiž nezvládla hned svůj úvodní duel na turnaji v Sydney, když nestačila na Rusku Darju Kasatkinovou. Nedařilo se ani šesté hráčce žebříčku Dominice Cibulkové, která podlehla Kanaďance Bouchardové.

Druhou prohru ze tří zápasů v letošní sezóně už musela zkousnout světová jednička Angelique Kerberová. Poté, co minulý týden vypadla již ve čtvrtfinále turnaje v Brisbane, loučí se s aktuálním podnikem v Sydney již po svém úvodním utkání. V něm totiž nestačila na Rusku Darju Kasatkinovou, světovou hráčku číslo dvacet šest, které podlehla ve dvou setech, 6:7(5) a 2:6.

Hned na úvod utkání ztratila Němka ve druhém gemu servis, po následném rebrejku sice měla šanci na srovnání, jenže Ruska dalším ziskem soupeřčina podání znovu odskočila do vedení. Srovnat skóre se tak světové jedničce Kerberové povedlo až po maratónském osmém gemu. O osudu první sady nakonec musel rozhodnout tiebreak, ve kterém byla o chlup lepší Kasatkinová.

I začátek druhé sady Kerberové nevyšel. Znovu rychle ztrácela dvě hry a ačkoliv vzápětí kontrovala, Kasatkinová po dalších dvou brejcích nakonec dotáhla set i celý zápas do vítězného konce. V dalším zápase se tak může těšit na světovou desítku Britku Johannu Kontaovou.

Cibulková na Bouchardovou znovu nestačila

Dominika Cibulková se ve 2. kole stejného turnaje utkala s Eugenií Bouchardovou a znovu se potvrdilo, že to není její oblíbená soupeřka. Už před zápasem totiž bilance vzájemných zápasů hovořila ve prospěch Kanaďanky a po úterním duelu si Bouchardová polepšila již na čtyři výhry z pěti zápasů.

Úvod zápasu přitom další prohře pohledné Slovenky přímo nenaznačoval. Cibulková jako první prorazila servis soupeřky a i když o výhodu brejku později přišla, po sedmém gemu držela vedení 4:3. Bouchardová však následně uhrála tři hry v řadě a na třetí pokus úvodní sadu získala poměrem 6:4.

Průběh druhého setu se vyvíjel od počátku lépe pro finalistku Wimbledonu 2014 Bouchardovou. Ta dokázala dvakrát během krátké doby získat podání Cibulkové a ač jednou sama zaváhala, získaný náskok udržela až do samotného konce. Po výhře 6:4 a 6:3 se tak může radovat z postupu do čtvrtfinále.

Apia International Sydney (ženy, tvrdý povrch, 710 900 USD, 2. kolo dvouhry)

Anastasija Pavljučenkovová (RUS) - Světlana Kuzněcovová (RUS) 7:5, 6:3
BARBORA STRÝCOVÁ - Roberta Vinciová (ITA) 6:2, 6:3
Dominika Cibulková (SVK) - Eugenie Bouchardová (CAN) 4:6, 3:6
Angelique Kerberová (GER) - Darja Kasatkinová (RUS) 6:7(5), 2:6
Caroline Wozniacká (DEN) - Julia Putincevová (KAZ) 6:0, 7:5
Darja Gavrilovová (AUS) - Johanna Kontaová (GBR) 1:6, 3:6
Coco Vandewegheová (USA) - Jing-jing Duan (CHN) 3:6, 2:6