Soupeřky se mění, my zůstáváme! Duo K+S stylově prodloužilo vítěznou i finálovou sérii

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Velmi nerovný souboj se odehrál v aréně Margaret Courtové, kde Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková na rozpáleném dvorci nedopřály ani náznak šance Ukrajince Martě Kosťukové a Rumunce Eleně-Gabriele Ruseové (6:2, 6:2). České favoritky měly semifinále Australian Open pevně pod kontrolou, a potřetí za sebou tak postoupily v Melbourne Parku do utkání o titul. Zároveň si připsaly už 23. vítězství v řadě na grandslamovém turnaji. „Je úžasné, že se nám takhle daří a že formu dokážeme prodat na všech grandslamech, nejen tady v Austrálii,“ radovala se za českou dvojici Krejčíková.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková loni ovládly Australian Open, Wimbledon a US Open, pouze na Roland Garros nemohly smolně startovat kvůli covidu Krejčíkové. A v Melbourne si populární (a veleúspěšné) duo K+S zahraje o turnajový vavřín i letos.

Cesta českých favoritek deblovým pavoukem začala vydřeným třísetovým vítězstvím nad norsko-americkým párem Ulrikke Eikeriová, Catherine Harrisonová, poté ale nechaly soupeřkám jen čtyři, tři, pět a čtyři gemy!

„Hrály jsme dobře a předvedly výkon, jaký jsme potřebovaly,“ hodnotila jednoznačné semifinále Krejčíková. „Bylo důležité, že jsme je v prvním setu poměrně brzo brejkly, odskočily jim a náskok pak potvrdily. Soupeřky se proti nám snažily hrát agresivně, ale udělaly hodně chyb. My jsme hrály také agresivně, ale s větší rozvahou.“

Její parťačka Siniaková také zdůraznila, že základem úspěchu byla trpělivost. „Nechávaly jsme je hrát a přenášely na ně tlak, všechno jsme jim vracely. A ukázalo se to jako dobrá taktika,“ libovala si světová deblová jednička.

Při pohledu na výsledky Krejčíkové se Siniakovou lze vidět, že jim grandslamy dlouhodobě sedí. A vysvětlení? Jednoznačně hrací systém s výhodami a klasickým rozhodujícím setem (nikoliv supertiebreakem).

„Důležité je, že na grandslamech se hraje podle normálních pravidel, takže rozdíly jsou znát a každý si to musí uhrát. Tohle nám dodává sílu, že hrajeme skvěle a že pro holky na druhé straně je to o hodně těžší. Doufám, že systém na grandslamech nadále zůstane,“ přeje si Siniaková.

Velmi důležitá je pro K+S i letitá souhra, což je v pavouku ženské čtyřhry, kde se páry často obměňují, výrazná výjimka. „Soupeřky se poslední dobou hodně mění, my ale zůstáváme,“ s úsměvem přitakaly obě Češky. „Ale je to těžké, skoro na každém grandslamu se objeví nový pár a uhraje dobrý výsledek. Bereme to tak, že se páry snaží míchat a najít nejlepší kombinaci, aby vyhrály grandslam. No a my se snažíme jim ho nedat,“ doplnila za úspěšné české duo Krejčíková.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Semifinále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – M. Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) 6:2, 6:2