Debl K+S znovu svítil modře. Před Melbourne vystřídal stejnou spoluhráčku

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Na kurtu se Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková sešly poprvé od začátku listopadu, kdy spolu bojovaly o titul na Turnaji mistryň ve Fort Worthu na předměstí Dallasu. „Od té doby jsme se skoro neviděly. Původní plán byl, že si spolu zahrajeme v Adelaide, ale to nakonec nevyšlo,“ vyprávěla s úsměvem Siniaková.

V prvním kole za obhajobou loňského vítězství na Australian Open je čekaly nebezpečné deblistky Ulrikke Eikeriová s Catherine Harrisonovou. Norsko-americký pár byl Češkám nečekaně těžkým soupeřem, vydržel vzdorovat skoro dvě a čtvrt hodiny. Krejčíková se Siniakovou nakonec vyhrály 6:2, 3:6, 6:2.

„Byl to pro nás s Katkou po dlouhé době první zápas a jsem moc ráda, že jsme to ubojovaly a vyhrály jsme. Podmínky byly náročné, hodně foukalo a vítr se všelijak točil. Bylo to těžké, ale svítíme modře, takže jsme vyhrály,“ radovala se po zápase Barbora Krejčíková, která zůstává stále ve hře i v singlu, kde postoupila již do třetího kola.

Hned jedenáct gemů v zápase šlo přes shodu, často se hrály hodně dlouhé výměny. „Jedna hrála pomalu a druhá hrála rychle, takže tam trochu chyběl rytmus,“ všimla si Siniaková. Teprve když soupeřky vyrovnaly v rozhodujícím setu na 2:2, zapnuly Češky na vyšší rychlostní stupeň.

„Bylo důležité zachovat chladnou hlavu a strhnout to na naši stranu. Uhrály jsme můj servis, pak jsme je brejkly, následně Kačka velice dobře zaservírovala na 5:2 a už jsme to dohrály,“ popsala rozhodující chvíle Krejčíková.

Světové hráčky číslo jedna a dvě ve čtyřhře spolu původně měly nastoupit už na turnaji v Adelaide, ale nakonec se tak nestalo. „Bára přijela do Adelaide až na druhý turnaj, a tak jsem na prvním hrála debla se Storm Hunterovou (za svobodna Sandersovou, pozn. red.). Na druhý turnaj v Adelaide jsem musela do kvalifikace a v případě vyřazení jsem chtěla co nejdříve odletět do Melbourne, a proto vznikla ta kombinace, kdy jsem se Storm hrála první turnaj já a druhý Bára,“ vysvětlovala okolnosti Siniaková.

Krejčíková se Siniakovou spolu loni kromě grandslamů a Turnaje mistryň odehrály pouhé čtyři turnaje. Letos by společných startů mělo být o něco více. „Už před loňskou sezónou jsme se domlouvaly, že debla budeme hrát jen na velkých turnajích, ale tisícovky bychom spolu určitě hrát chtěly. Loni jsem byla hodně zraněná, Kačka byla taky v jednu chvíli mimo, proto těch turnajů bylo méně,“ popsala Krejčíková.

Obě tenistky jsou ve svém oboru nejlepší na světě, ale čtyřhru spolu téměř netrénují. „Neděláme to, že bychom si našly nějaké dvě protihráčky a šly spolu trénovat debla. To není náš styl a nikdy jsme to nedělaly. Hrály jsme vždycky spíš intuitivně a podle toho, jak jsme na sebe zvyklé. Ve třetím setu už do sebe naše hra začala zapadat a v důležitých momentech jsme předvedly, že jsme silný pár a že těžké momenty dokážeme zvládnout. Věřím, že tu budeme hrát zápas od zápasu lépe a lépe. Před zápasem čtyřhry se samozřejmě spolu jdeme rozehrát a čas spolu trávíme normálně. Ve dnech, kdy čtyřhru nemáme na programu, jsme se tu ještě nesešly,“ objasnila aktuální nastavení páru Krejčíková.

Krejčíková se Siniakovou loni vyhrály všechny tři grandslamy, do kterých spolu nastoupily. Diskuse o tom, že by se dlouholeté spoluhráčky pokusily o zisk kalendářního grandslamu, spolu ale nevedou. „Tohle jsme tedy vůbec neprobíraly,” odpověděla se smíchem Siniaková. „Jdeme zápas od zápasu a nikoho nesmíme podcenit. Za čtrnáct dní se ukáže, jak na tom jsme,“ doplnila ji Krejčíková.