Australian Open: Tsitsipas byl nad síly Lehečky. Český mladík doplatil na nevyužité brejkboly

- Redakce

Jiří Lehečka v úterním čtvrtfinále dvouhry Australian Open nevyzrál na třetího nasazeného Stefanose Tsitsipase, s řeckým favoritem padl ve třech sadách. Český tenista předvedl solidní výkon, nejvíce doplatil na počínání na returnu, na kterém nezužitkoval ani jednu z osmi šancí na brejk. Během devátého hracího dne bylo na programu rovněž čtvrtfinále mezi Karenem Chačanovem a Sebastianem Kordou, zkraje třetího setu ale Korda zápas vinou zranění vzdal. V ženské části turnaje se do semifinále probojovaly Jelena Rybakinová a Viktoria Azarenková. Junior Jakub Filip postoupil v Melbourne Parku do osmifinále, naopak Maxim Mrva ve druhém kole neuspěl.

Lehečka dohrál ve čtvrtfinále na raketě Tsitsipase 
Parádní cesta Jiřího Lehečky (71.) letošním Australian Open skončila ve čtvrtfinále. Jednadvacetiletý český tenista v boji o semifinále nestačil na favorizovaného Stefanose Tsitsipase (4.) po sadách 3:6, 6:7(2), 4:6.

Lehečkovi nevyšel nástup do zápasu, hned ve druhé hře přišel o servis, nepomohly mu ani čtyři odvrácené brejkboly. Mladý Čech měl možnost k obratu ve druhé sadě, za stavu 2:1 promarnil stav 40:15 na returnu, zahodil pět brejkbolů. V tiebreaku si pak nepohlídal začátek, rychle prohrával 0:4.

Poslední vzkříšení mohlo přijít v sedmé hře třetího dějství, Lehečka měl tři brejkboly v řadě, znovu nevyužil ani jeden. V zápase celkově promarnil osm možností na brejk. Ke konci setu nabídl soupeři první mečbol, ten odvrátit nedokázal.

„Bylo to blízko a zároveň daleko. On začal jako lepší a zkušenější hráč, byl klidnější a zároveň věděl, co chce. O první set jsem přišel kvůli jednomu brejku, ve druhé sadě jsme podle mě oba předvedli velmi dobrou úroveň tenisu. Byla tam spousta momentů, kdy měl problémy a kdy jsem ho dostal pod tlak i při jeho podání. V tiebreaku byl zkrátka lepší. Udělal jsem pár chyb, ale on si šel beze strachu pro úspěch svým forhendem. Z něho dnes hrál velmi dobře, což pro mě nebylo ideální, jelikož jsem byl pod tlakem. Byl to těžký zápas, měl jsem své šance, ale on prokázal zkušenosti a byl lepší,“ uvedl Lehečka.

Korda skrečoval čtvrtfinále s Chačanovem
Sebastian Korda (31.) nedohrál své premiérové čtvrtfinále na grandslamovém turnaji, když na Australian Open skrečoval za nepříznivého stavu 6:7(5), 3:6 a 0:3 souboj s Rusem Karenem Chačanovem (20.).

Dvaadvacetiletý Korda si nechal v aréně Roda Lavera ošetřovat pravé zápěstí. Pro šestadvacetiletého Chačanova se jedná o druhý postup do grandslamového semifinále v řadě, poprvé se mu to povedlo na loňském US Open.

Ohlas Sebastiana Kordy po skreči ve čtvrtfinále Australian Open.

Azarenková je po 10 letech v semifinále AO
Viktoria Azarenková (24.) se stala druhou semifinalistkou dvouhry letošního Australian Open. Vítězka turnaje z let 2012 a 2013 po deseti letech překonala čtvrtfinálovou bránu úvodního grandslamu sezony, v úterním zápase přehrála světovou trojku Jessicu Pegulaovou (3.) po sadách 6:4, 6:1.

Azarenková hned ve druhé hře získala brejk, o dva gemy později nevyužila šest brejkbolů. Za stavu 5:2 zahodila dva setboly na returnu, v následujícím gemu další dvě příležitosti, poprvé navíc přišla o servis. Díky rebrejku ale získala úvodní sadu. Zkraje druhého setu sice přišla o náskok brejku, ve zbytku utkání už však nepřišla o jediný gem. O finále se utká s Jelenou Rybakinovou (25.).

Semifinalistka Rybakinová nasázela Ostapenkové 11 es
Kazaška Jelena Rybakinová (25.) si ve svém premiérovém čtvrtfinále Australian Open poradila s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (17.) po setech 6:2 a 6:4.

Wimbledonské šampionce z minulé sezóny stačila na vítězství pod zataženou střechou arény Roda Lavera hodina a 19 minut, k postupu mezi nejlepší čtyřku si pomohla 24 vítěznými údery, z nichž bylo hned 11 es. V utkání odvrátila sedm z osmi brejkbolů, sama proměnila na returnu hned čtyři ze šesti šancí.

Junior Filip hladce postoupil do osmifinále
Sedmnáctiletý Jakub Filip uspěl na juniorském Australian Open také ve svém druhém utkání. Grandslamový debutant porazil v souboji o osmifinále za rovných 80 minut ukrajinského kvalifikanta Andrije Zimnocha dvakrát 6:3.

„V prvním gemu jsem měl dva brejkboly a na oba dva mi soupeř zahrál fakt dobře. Dvakrát výborně zaservíroval, jednou jsem dostal eso a pak si to uhrál ve výměně. Říkal jsem si, že je to škoda a že jsem mohl být hned po prvním gemu na koni. Zoufáním ale nic nevylepším, tak jsem se soustředil na další šance. Za stavu 2:2 jsem vydřel brejk, když jsem proměnil až třetí brejkbolovou šanci. To mi hodně pomohlo, uvolnil jsem se, začal si víc věřit a víc jsem začal švihat. Když jsem pak podržel servis na 4:2, tak soupeř začal dělat víc chyb a přišlo mi, že zbytek setu trochu vypustil,“ okomentoval Filip první sadu.

„Hned na začátku druhého setu jsem si ale prohrál servis. Vedl jsem 30:0 a pak mě soupeř čtyřikrát za sebou přehrál ve výměně a nakonec jsem udělal chybu. Pak jsem ale vyhrál dva dlouhé a upracované gemy za sebou a otočil skóre. Když jsem ho brejknul znovu, tak trochu odpadl a docela mi dva gemy daroval. Měl jsem trochu strach, abych to dokázal dohrát, protože jsem si vzpomněl, že už jsem párkrát dobře rozehrané sety ztratil, ale dobře jsem pak zaservíroval a i z výměny jsem něco zabil. Zvládl jsem to mentálně a i můj trenér mi pak řekl, že to byl mentálně vyzrálý výkon a že je se mnou spokojený,“ dodal mladý Čech.

Junior Mrva skončil ve 2. kole
Před branami osmifinále vypadl na juniorském Australian Open Maxim Mrva. Talentovaný český tenista nestačil ve druhém kole na ruského kvalifikanta Ruslana Tjukajeva po 67 minutách 3:6 a 4:6. Patnáctiletý Mrva vedl ve druhé sadě 2:0, poté musel dohánět manko 2:3 s brejkem. Dokázal sice srovnat, další ztráta podání z deváté hry už se ale ukázala jako rozhodující.

Vybrané zápasy 9. hracího dne Australian Open

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Karen Chačanov (20.) – Sebastian Korda (USA, 31.) 7:6(5), 6:3, 3:0 skreč Korda
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – JIŘÍ LEHEČKA (71.) 6:3, 7:6(2), 6:4

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Jelena Rybakinová (KAZ, 25.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.) 6:2, 6:4
Jessica Pegulaová (USA, 3.) – Viktoria Azarenková (24.) 4:6, 1:6

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Bonzi, Rinderknech (FRA) – Nys (FRA), Zielinski (POL) 1:6, 4:6
Chardy, Martin (FRA) – Arevalo (SLV), Rojer (NED) 6:3, 2:6, 7:6(4)

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) – Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) přeloženo na 25.1.

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
Cabrerová, Smith (AUS) – Stefaniová, Matos (BRA) 3:6, 4:6
Inglisová, Kubler (AUS) – Gadecká, Polmans (AUS) 3:6, 2:6
Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) – Townsendová (USA), J. Murray (GBR) 4:6, 6:3, 10:5
Ostapenková (LAT), Vega Hernandez (ESP) – Mirzaová, Bopanna (IND) postup bez boje

2. kolo dvouhry chlapců
JAKUB FILIP – Andrij Zimnoch (UKR) 6:3, 6:3
Ruslan Tjukajev (-) – MAXIM MRVA 6:3, 6:4

Osmifinále čtyřhry chlapců
Jones (AUS), Panarin (-) – Frusina (USA), HRAZDIL přeloženo na 25.1.
Cina (ITA), Edengren (SWE) – Fix (GER), KALINA přeloženo na 25.1.

Osmifinále čtyřhry dívek
Moyanová (ARG), ŠMEJKALOVÁ – Mesterová (ROU), Zhiyenbayevová (GER) přeloženo na 25.1.

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.