Zdrcený Korda: Téměř jsem nemohl udržet raketu

- Radek Štohl

Upínaly se na něj zraky amerických i českých fanoušků. Sen Sebastiana Kordy o grandslamové trofeji se však rozplynul už ve čtvrtfinále. Dvaadvacetiletého tenistu v boji o semifinále Australian Open zradilo zdraví. Proti Karenu Chačanovovi skrečoval za stavu 0:2 na sety a 0:3 ve třetí sadě.

Byl to jeden ze stovky standardních úderů. Tento forhendový return ze začátku druhé sady se mu ale stal osudným pro zbytek Melbourne. „Téměř jsem pak ani nemohl udržet raketu,“ líčil Korda své strasti.

Podobný diskomfort cítil už během generálky na Australian Open. Tehdy to však bylo pouze krátkodobé. „Trochu mě to trápilo v Adelaide, bolest ale úplně zmizela. Nyní jsem s tím během zápasů neměl jediný problém. Pak jsem však odehrál ten return a zničehonic se to vrátilo,“ posteskl si aktuálně 31. hráč žebříčku dvouhry, kterého v nejbližší době čeká návštěva doktora.

Korda hned na úvod čtvrtfinále přišel o podání, na poslední chvíli ještě stačil vybojoval brejk. Set nakonec dotáhl do neúspěšného tiebreaku.

Ve druhé sadě se držel i přes bolest, servis ztratil „až“ v sedmé a deváté hře. „Okamžitě po tom returnu jsem věděl, že je něco špatně, byla to stejná bolest jako předtím. Při některých forhendech to pak bylo těžké, voleje pro mě bylo téměř nemožné zahrát.“

Syn českého tenisty Petra Kordy, který ovládl AO 1998 bude mít i přes nepříjemný konec v Melbourne na co vzpomínat. Na Australian Open vylepšil dosavadní grandslamové maximum, kterým bylo osmifinále z French Open a Wimbledonu.

Na úvodním grandslamu sezony si pro něj došel i díky skalpu Daniila Medveděva. „Z Austrálie si stále odvezu hodně pozitivního. Byl to skvělý turnaj, poprvé jsem prošel do čtvrtfinále grandslamu. Teď hlavně doufám, že zranění nebude vážné a že se mi nebude vracet v budoucnosti,“ uzavřel Sebastian Korda, který by se příští týden měl dostat na 25. místo žebříčku dvouhry.

Jeho čtvrtfinálový soupeř Karen Chačanov (20.) už nyní vyhlíží svého následujícího soka. Bude čelit Jiřímu Lehečkovi (71.), nebo Stefanosu Tsitsipasovi (4.)?

Druhý boj o semifinále začne po jedenácté hodině středoevropského času.