Masivní podpora i díky triku a tweeneru. Hrát na centru bylo privilegium, děkuje Lehečka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Při své premiéře v aréně Roda Lavera, navíc před bouřlivými řeckými fanoušky, si Jiří Lehečka počínal srdnatě. Český mladík držel s favorizovaným Stefanosem Tsitsipasem krok v přestřelkách od základní čáry, často se vydával na síť, v případě potřeby neváhal vystřihnout parádní tweener čili úder mezi nohama. Konečné skóre by mohlo vypadat vyrovnaněji než 3:6, 6:7(2) a 4:6, Lehečka ale nevyužil ani jeden z osmi brejkbolů. „Podpora, kterou jsem dostal od fanoušků, byla masivní. Mrzí mě, že jsem nezískal aspoň jeden set,“ řekl na noční tiskovce Lehečka, který po největším utkání své dosavadní kariéry statečně vzdoroval přívalu emocí.

Máte za sebou zápas proti řecké hvězdě Stefanosovi Tsitsipasovi v aréně Roda Lavera. Jaké pocity ve vás dnešní zkušenost vyvolává?
Ohlížím se za tím pozitivně, užil jsem si zápas, arénu i fanoušky, kteří byli skvělí. Je to jeden z nejkrásnějších tenisových kurtů světa a já jsem měl velké privilegium si tam zahrát čtvrtfinále Australian Open. Podpora, kterou jsem dostal od fanoušků, byla masivní. Mrzí mě, že jsem nezískal aspoň jeden set. Prohra mě teď samozřejmě bolí, ještě jsem se s ní rozhodně nesmířil. Když už ale někde prohrát, tak na centrkurtu před plným stadionem. Myslím, že jsem dnes byl důstojným soupeřem. Teď je to hořkosladké, ale byl to pro mě skvělý turnaj a výborný výsledek. Užil jsem si celý svůj pobyt v Austrálii. Za poslední dva týdny jsem ukázal kvalitní tenis, získal mnoho zkušeností a zjistil, co ještě musím zlepšit.

Kolik vám scházelo k tomu, aby byl duel dramatičtější?
Bylo to blízko a zároveň daleko. On začal jako lepší a zkušenější hráč, byl klidnější a zároveň věděl, co chce. Měl jsem šanci se v aréně Roda Lavera rozehrát, ale se všemi fanoušky v hledišti to bylo jiné. Snažil jsem se zvyknout na tempo a soupeřovu taktiku. O první set jsem přišel kvůli jednomu brejku, ve druhé sadě jsme podle mě oba předvedli velmi dobrou úroveň tenisu. Byla tam spousta momentů, kdy měl problémy a kdy jsem ho dostal pod tlak i při jeho podání. V tiebreaku byl zkrátka lepší. Udělal jsem pár chyb, ale on si šel beze strachu pro úspěch svým forhendem. Z něho hrál velmi dobře, což pro mě nebylo ideální, jelikož jsem byl pod tlakem. Byl to těžký zápas, měl jsem své šance, ale on prokázal zkušenosti a byl lepší.

Dalo se dělat něco jinak při osmi brejkbolech, které jste měl, ale nevyužil?
Dvakrát jsem si pro to zkusil po jeho druhém podání jít, ale nevyšlo mi to. A pokud jsem return trefil, on okamžitě zaútočil svým forhendem. Byla to jeho velká zbraň. Když jednou něco podobného předvedl a zahrál vítězný forhend, mohl jsem mu pouze zatleskat.

Tsitsipas má tady tradičně takovou diváckou podporu, jako by byl domácím hráčem. Jak se vám v bouřlivé atmosféře hrálo?
Nebylo to nic jednoduchého. Když nepočítám druhé kolo, tak každý zápas, co jsem tady letos hrál, jsem hrál jako outsider. Ale čím byla aréna větší, tím ani nebyl rozdíl v atmosféře tolik znát. V prvním kole proti Bornovi Čoričovi na malém kurtu číslo 7 byli chorvatští fanoušci ze začátku hluční, což bylo cítit mnohem víc. Vlastní podporu svých fanoušků si musím teprve vydobýt svým tenisem, abych lidi zaujal výsledky a předvedenou hrou.

Mnohokrát jste si ale podporu vysloužil, třeba i vydařeným tweenerem nebo chycením míčku na raketu. Kolik podobných triků máte v rukávu?
Moc podobných triků v zásobě nemám, jsou to spíš spontánní věci. (usmívá se) Tweener byl pro diváky, asi jsem to mohl hrát normálně, ale řekl jsem si, proč to nezkusit, když už hraju na pěkném kurtu. A chycení míčku zkouším na tréninku skoro pořád. Párkrát mi z rakety sjel, takže jsem rád, že to vyšlo zrovna dneska před zaplněným hledištěm. Byl to jeden z těch zápasů, který jsem si snažil chvílemi i užít a mít z něj pěkné vzpomínky.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále mužské dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – JIŘÍ LEHEČKA (71.) 6:3, 7:6(2), 6:4