Australská specialita i s Djokovičem. Aréna Roda Lavera bude hostit tréninkové zápasy hvězd

- Marek Bartošík

Ještě než vypukne hlavní soutěž Australian Open, dočkají se diváci v aréně Roda Lavera velkých zážitků. Pořadatelé melbournského grandslamu informovali, že se tento týden uskuteční série „perfektních tréninků“, do nichž naskočí třeba Novak Djokovič, Rafael Nadal, Stan Wawrinka nebo Maria Sakkariová.

V zápasových podmínkách – tedy s rozhodčím na umpiru, sběrači míčků a elektronickým systémem hlášení autů – otestují největší tenisové hvězdy arénu Roda Lavera, která bude už brzy hostit klíčové bitvy hlavní soutěže Australian Open 2023.

Pořadatelům se podařilo přesvědčit také devítinásobného šampiona Novaka Djokoviče, jenž se po loňské mimořádně nešťastné anabázi vrátil do Austrálie ziskem titulu v Adelaide. Tréninkovým parťákem pětatřicetiletého Srba bude v pátek 13. ledna australský bouřlivák Nick Kyrgios, půjde tedy o reprízu finále posledního Wimbledonu, kde uspěl Djokovič poměrem 3:1 na sety.

O den dříve uvidí tenisoví příznivci v aréně Roda Lavera ostré tréninky Rafaela Nadala s Hubertem Hurkaczem, Aryny Sabalenkové s Mariou Sakkariovou a Alexandera Zvereva s Dominicem Thiemem. Ve čtvrtek se představí také turnajový šampion z roku 2014 Stan Wawrinka s dosud neznámým parťákem.

Ve středu obstarají program Félix Auger-Aliassime s Cristianem Garínem a Novak Djokovič s Daniilem Medveděvem. V úterý by měly na centrální dvorec v Melbourne Parku nastoupit Coco Gauffová a Jessica Pegulaová.

Peníze z prodaných lístků poputují na konto nadace australského tenisového svazu (Australian Tennis Foundation). Pořadatelé prvního grandslamu sezóny už dříve oznámili, že se ve středu 11. ledna uskuteční exhibiční večer na podporu neziskových organizací, které působí na válkou zasažené Ukrajině.