Australian Open: Bejlek nadělila kanára! B. Fruhvirtová a Palicová zvládly grandslamovou premiéru

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Hned pět českých zástupců se představilo v úterním programu druhého hracího dne kvalifikace Australian Open. Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová uspěla při své premiéře na grandslamu dospělých, když v úvodním kole kvalifikace přehrála Srbku Stevanovičovou ve dvou setech. Z postupu do dalšího kola se radují také Barbora Palicová a Sára Bejlek. Naopak s turnajem se hned po úvodním utkání rozloučili Linda Nosková a Lukáš Rosol.

Bejlek ztratila jen čtyři gemy!
Parádní zahájení své mise na Australian Open hlásí Sára Bejlek (175.). Šestnáctiletá Češka skolila v prvním kvalifikačním kole po pouhé hodině a čtvrt mírně favorizovanou Rusku Darju Astachovovou (197.) 6:4 a 6:0.

Tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou sice v první sadě prohrávala 0:2, z nevydařeného startu se ale rychle oklepala a ve zbytku utkání už zcela dominovala (celkem zapsala šest proměněných brejkbolů). Může se tak těšit na druhé kolo kvalifikace, v němž vyzve nejvýše nasazenou Alyciu Parksovou (76.) ze Spojených států.

„Jelikož už mám za sebou dvě grandslamové kvalifikace, nebyla jsem ani tolik nervózní. Hrála jsem velmi slušně a jsem za to ráda. Jakmile jsem otočila stav z 0:2 na 5:2, tak jsem ještě trochu znervózněla. Prohrála jsem dva gemy v řadě, ale pak už to bylo na jednu bránu. Soupeřka ve druhém setu odpadla psychicky,“ zmínila Sára Bejlek.

B. Fruhvirtová má první výhru na grandslamu dospělých!
V pouhých patnácti letech se Brenda Fruhvirtová (135.) dočkala dalšího velkého milníku své kariéry. Vítězka osmi loňských turnajů ITF přehrála v úvodním kole kvalifikace Australian Open Srbku Nataliju Stevanovičovou (215.) po necelých dvou hodinách poměrem 6:0 a 7:6(0).

Fruhvirtová byla až do stavu 6:0 a 5:2 suverénní, poté ale neproměnila celkem čtyři mečboly a ve dvanácté hře musela čelit při svém podání hned šesti setbolům. Sadu nakonec dotáhla do tiebreaku, v němž získala všech sedm výměn. Ve druhém kole kvalifikace narazí česká naděje na Ukrajinku Darju Snigurovou (148.).

„Do zápasu jsem nastoupila velice dobře, jak je vidět podle výsledku. Ve druhém setu jsem si taky vedla dobře až do stavu 5:2, kdy jsem měla dva mečboly, které jsem neproměnila. Soupeřka se pak nakopla. Zakopala se daleko za základní čarou, začala hrát čopy z forhendu i bekhendu, a tak bylo těžké si to uhrát. Jsem fakt ráda, že jsem si uhrála svoje podání za stavu 5:6, což vlastně rozhodlo celý zápas,“ shrnula Fruhvirtová.

Palicová slaví vítěznou premiéru
Své premiérové vystoupení v grandslamové kvalifikaci dospělých zdárně absolvovala také Barbora Palicová (205.). Osmnáctiletá česká naděje vyzrála v úvodní kvalifikační rundě Australian Open na zkušenou Francouzku Chloé Paquetovou (162.), kterou porazila po necelých dvou hodinách 6:4 a 7:6(3).

Oba sety byly bohaté na ztracená podání, přičemž ten první Palicová uzavřela díky brejku ze závěrečné desáté hry. Ve druhém dějství neudržela česká teenagerka náskok 5:2, ve dvanácté hře poté neproměnila dva mečboly na returnu. V klíčovém tiebreaku ale prokázala pevnější nervy a rychle získané vedení udržela až do vítězného konce. Palicová se může těšit na souboj s Britkou Jodie Burrageovou (128.).

„Dneska to bylo těžké. Byla jsem strašně moc nervózní, protože je to můj první grandslam v životě. Snažila jsem hrát, co nejlépe jsem dokázala. Za stavu 6:4, 5:2 přišel výpadek, ale naštěstí jsem to dokázala v tiebreaku dohrát,“ řekla Palicová.

Nosková v Melbourne dohrála
Nečekaně už v prvním kole kvalifikace se Linda Nosková (56.) rozloučila s letošním Australian Open. Finalistka turnaje v Adelaide podlehla z pozice nasazené dvojky Kanaďance Katherine Sebovové (191.) po hodině a 48 minutách 4:6, 6:3 a 4:6.

Osmnáctiletá Češka měla v utkání viditelné problémy s tříslem, a proto se hůře pohybovala. Šanci na výhru dlouho držela díky skvělému servisu. O výsledku vyrovnaného souboje rozhodl až proměněný brejkbol Sebovové z posledního gemu.

Rosol v kvalifikaci dohrál
Sedmatřicetiletý Lukáš Rosol se v kvalifikaci australského grandslamu objevil po dvou letech. V souboji s dvaadvacetiletým Italem Francescem Passarem, který je ve světovém žebříčku o bezmála 100 míst výše, mu nešel servis. Po prvním prohraném setu výrazně přidal na agresivitě na returnu, dvakrát svého soupeře brejkl a poměr setů vyrovnal. V závěrečné sadě sice stáhl ztrátu z 0:3 na 2:3, ale brejk následně nepotvrdil vyhraným servisem a tuto ztrátu už nedotáhl.

„Mrzí mě to. Když jsem teď sešel z kurtu, tak cítím, že tam šance byly. Nezačal jsem úplně aktivně, mohl jsem do toho trochu víc chodit. Začal jsem víc na jistotu a chtěl se rozehrát. Soupeř tak měl na všechno víc času a brzy jsem pochopil, že musím hrát rychleji a začalo mi to vycházet. Rozhodl bohužel začátek třetího setu. Tam byl lepší a agresivnější a utekl mi na 0:3. Pak už jsem to nedohnal, i když šance byly,“ uvedl smutně Rosol.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Francesco Passaro (ITA, 120.) – LUKÁŠ ROSOL (215.) 6:3, 3:6, 6:3

1. kolo kvalifikace žen
BARBORA PALICOVÁ (205.) – Chloé Paquetová (FRA, 162.) 6:4, 7:6(3)
Natalija Stevanovičová (SRB, 215.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (135.) 0:6, 6:7(0)
Darja Astachovová (197.) – SÁRA BEJLEK (175.) 4:6, 0:6
LINDA NOSKOVÁ (56.) – Katherine Sebovová (CAN, 191.) 4:6, 6:3, 4:6

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete na webu turnaje.