Svazovala mě nervozita, ale po vítězství jsem spokojená, hlásí Palicová po úspěšné premiéře

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ohromně motivovaná byla při svém prvním grandslamovém zápase v životě osmnáctiletá Barbora Palicová. Agresivní hrou dokázala zatlačit Francouzku Chloé Paquetovou do těžké defenzivy, a i když v závěru utkání přišly komplikace, nakonec těžké chvíle ustála a po vítězství 6:4 a 7:6(3) se raduje z postupu do druhého kola kvalifikace.

„Dneska to bylo opravdu těžké. Byla jsem strašně moc nervózní, protože je to můj první grandslam v životě. Snažila jsem se hrát, co nejlépe jsem dokázala, ale svazovala mě nervozita. Nakonec jsem zvítězila, takže jsem spokojená,“ ulevila si Barbora Palicová.

První sadu sice začala Paquetová brejkem, Češka však brzy vývoj setu otočila, a i když za stavu 5:3 nedopodávala na výhru v první sadě, následně útočnou hrou dokázala Francouzku brejknout znovu.

„V prvním setu jsme si obě trochu zvykaly na podmínky na kurtu, ale ve druhém setu jsem se rozjela a do stavu 5:2 jsem hrála hodně dobře. Pak ale přišel výpadek,“ konstatovala česká teenagerka.

Paquetová vyrovnala na 5:5, začala se hecovat a z prakticky rozhodnutého klání bylo drama. Palicová si poté udržela podání a následně promarnila ve dvanáctém gemu dva mečboly. V tu chvíli by se nervozita na kurtu dala krájet. „Měla jsem v hlavě, že už jsem mohla být z kurtu pryč, ale bylo to fakt těžké a s tou nervozitou jsem se dneska moc nevyrovnala,“ přiznala při hodnocení utkání.

Tiebreak sice odstartovala minibrejkem Paquetová, nicméně pak si už vedení udržovala česká tenistka. Klíčový míček přišel za stavu 5:3, kdy Palicová trefila nečistý úder, který přeletěl překvapivě pásku, a Paquetová se k němu nedokázala dostat. Hned při následující výměně Češka duel ukončila.

„Takhle jsem to nechtěla zahrát, ale spadlo to tam a dobře to dopadlo. Pak jsem si říkala, že už se z toho hlavně nesmím pokakat a snažila jsem se to dohrát agresivně, protože taková je moje hra,“ popsala hráčka pražské Sparty, kterou tu před zápasy rozehrává Michaela Bayerlová, 326. tenistka žebříčku WTA.

Palicovou čeká ve druhém kole kvalifikace Britka Jodie Burrageová (128.), finalistka turnaje ITF v Canbeře z minulého týdne. „Vím, že tady na grandslamu budou všechny zápasy hodně těžké a že budu muset hrát fakt dobře, abych to vybojovala,“ uvědomuje si osmnáctiletá Češka.

V Canbeře startovala ostatně i Palicová a v prvním kole kvalifikace tam podlehla Eudice Chongové z Hongkongu 4:6, 2:6. „Nebylo úplně příjemné prohrát hned první utkání, ale byl to můj první zápas v Austrálii v životě. Nikdy jsem tu předtím nebyla a do Canberry jsem jela jen proto, abych se aklimatizovala. Abych si zvykla na sluníčko, Austrálii a místní podmínky,“ vysvětlila Palicová.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen
BARBORA PALICOVÁ (205.) – Chloé Paquetová (FRA, 162.) 6:4, 7:6(3)