Kdyby mi lépe fungoval servis, mohl to být jiný zápas, krčil rameny Rosol

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jen pověstný krůček a možná i více štěstí chybělo k postupu do druhého kola kvalifikace Australian Open Lukáši Rosolovi, který po boji podlehl dvaadvacetiletému Italovi Francescovi Passarovi 3:6, 6:3, 3:6. „Mrzí mě to. Když jsem teď sešel z kurtu, tak cítím, že tam šance byly. Nezačal jsem úplně aktivně, mohl jsem do toho trochu víc chodit. Začal jsem víc na jistotu a chtěl se rozehrát. Soupeř tak měl na všechno víc času a brzy jsem pochopil, že musím hrát rychleji a začalo mi to vycházet. Rozhodl bohužel začátek třetího setu. Tam byl lepší a agresivnější a utekl mi na 0:3,“ hodnotil utkání sedmatřicetiletý rodák z Brna.

Rosol ještě napnul síly a dokázal snížit na 2:3, ale na brejk nedokázal navázat při svém servisu a tuto ztrátu už nedorovnal. „Šance ještě v závěru byly, ale už jsem to nedotáhl. Řekl bych, že Passaro dneska lépe servíroval. Mně dneska naopak podání vůbec nešlo. Často jsem chodil přes druhé podání a na můj servis se pořád hrálo,“ přemítal po zápase.

Passaro přesvědčivě zvítězil na esa 8:2, byť je o 13 centimetrů menší než Rosol. „Od rána jsem trochu cítil rameno, tahalo mě a necítil jsem takový ten drajv, že míček při podání letí. Možná jsem si ho nějak přeležel, ale v mých letech už musím hrát s tím, co je k dispozici, a nemůžu si úplně vybírat. Takové omezení jako dneska se mi stává za rok tak desetkrát a je třeba s tím hrát. Kdyby mi lépe fungoval servis, ten zápas by byl jiný, víc bych si pomáhal podáním a získával bych více lehčích míčů po servisu. Takhle jsem pořád hrál a hrál,“ krčil rameny.

Po prvním prohraném setu zvýšil Rosol agresivitu na příjmu a zahrál řadu vítězných returnů. Dvakrát soupeře brejkl a srovnal stav na sety. V rozhodující sadě mu ale utekl začátek, a i když po velké bitvě dokázal soupeře brejknout zpět na 2:3, následně znovu přišel o servis a ztrátu už nedohnal.

Když Passaro podával na vítězství, pomohlo mu za stavu 15:15 neskutečné prasátko. Rosol ještě dokázal srovnat na 30:30, ale to bylo z jeho strany všechno. „Takové věci se stávají a určitě to nebyl důvod, proč jsem dneska prohrál. Měl jsem tam i pár těsných autů, ale zápas jsem si prohrál sám.“

Na kurtu číslo 6 byly specifické podmínky, se kterými se oba tenisté museli vyrovnat. „Z jedné strany se hrálo lépe než z druhé. Tenhle kurt je lehce nakloněný a z jedné poloviny se lépe servírovalo i returnovalo. On to měl stejné. Vždycky, když jsem ho brejknul, tak jsem byl na té straně od umpiru vlevo,“ vysvětloval Lukáš Rosol.

Nyní ho čeká návrat do Evropy. „Uvidíme, jestli se dostanu do hlavní soutěže na Tenerife. Jsou tam ještě nějaké turnaje venku na tvrdém povrchu, tak je zkusím hrát. Budu se snažit zůstat co nejblíž Evropě,“ odhalil své plány.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Francesco Passaro (ITA, 120.) – LUKÁŠ ROSOL (215.) 6:3, 3:6, 6:3