Tenis by měl investovat více peněz do antidopingových opatření, míní Murray

- Radek Štohl

Dopingové nálezy se v tenisovém světě neobjevují tak často, jako je tomu v jiných sportech, přesto se i takové aféry postupem času zjistí. Nejznámějším případem z poslední doby je kauza Marii Šarapovové, která se po trestu za doping vrátí na kurty až ke konci první poloviny této sezóny. Mnozí špičkoví hráči se domnívají, že kontroly nejsou dostatečné. Mezi tyto tenisty se řadí i současný král světového tenisu Andy Murray, který se mimo jiné rozpovídal i o kratších zápasech či Nicku Kyrgiosovi.

Stejně jako Roger Federer, tak i dvojnásobný olympijský vítěz se domnívá, že tenis by měl utratit více peněz na boj proti dopingu. V minulém roce proti tomuto nešvaru určité kroky už proběhly. I přes tuto skutečnost však současný rozpočet činí pouhé čtyři milióny amerických dolarů, což není dostatek na to, aby se pokryly všechny možné testy pro většinu tenistů.

,,Myslím si, že tenis by měl investovat více peněz do anti-dopingových opatření. Když se podíváte na současné prize money a částky pochybující se ve sportu, měli bychom být lépe chráněni. Toto by se mělo změnit.“ urguje Murray v rozhovoru Sport360 na probíhajícím turnaji v Dauhá.

Skotský tenista zareagoval i na změnu formátu tenisových zápasů. Tento týden se na Hompan Cupu zkouší ve smíšené čtyřhře několik pravidel. Mezi tyto novinky se řadí i zkrácení setu na čtyři vítězné hry, přičemž tie-break by se hrál již za stavu 3:3. ,,Pokud to tak chtějí televizní společnosti a sponzoři, pak nevidím důvod, proč by se zápasy nemohly zkrátit.“

Rodák z Glasgowa se vyjádřil také ohledně problémového muže současného tenisu, Nicka Kyrgiose. Podle Murrayho, který občas tráví s Australanem čas mimo kurt, se tento mladík chová jinak, než když se ocitá právě na dvorci. Kyrgiosovi byl ke konci roku udělený trest na osm týdnů za to, že v Šanghaji odchodil zápas s Mishou Zverevem. ATP dala současnému třináctému tenistovi světa podmínku, že pokud vyhledá sportovního psychologa, tak mu bude trest zkrácený na tři týdny. Jednadvacetiletý hráč nakonec souhlasil. ,,Mělo by zůstat v kompetenci hráče, jestli se rozhodne, zda bude navštěvovat sportovního psychologa či nikoliv. Není to záležitost ATP, aby hráči nařizovala, kterého mám mít kouče, nebo který trenér ho má koho trénovat. Pokud z toho vyjde něco dobrého, pak to bude skvělé, ale nemyslím si, že by to měl být případ budoucnosti."