Potvrzeno! Djokovič přijde o americká Masters, USA budou nadále vyžadovat potvrzení o očkování

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič se s nejvyšší pravděpodobností nepředstaví na turnajích Masters v Indian Wells a Miami. Důvodem jsou pokračující pravidla ohledně nutnosti prokázat se při vstupu na území Spojených států plným očkováním proti covidu-19. Spojené státy prodloužily platná nařízení prozatím do 10. dubna.

Zatímco se Novak Djokovič mohl vrátit i přes původní tříletý zákaz do Austrálie, jeho cesta do Spojených států se nejspíš ani v první části roku 2023 neuskuteční. Jak jsme informovali už minulý týden, ani v této sezoně nejspíš nebude Djokovič moci odehrát kompletní ročník kvůli tomu, že není očkován proti covidu. A tyto spekulace se nyní potvrdily.

Americké úřady totiž zveřejnily nový update ohledně podmínek vstupu na území Spojených států. Podle vydaných informací se bude po každém cestujícím do Spojených států vyžadovat prokázání o očkování proti covidu. Toto nařízení platí pro cizince už od začátku minulé sezony a platit bude minimálně do 10. dubna.

Pro Djokoviče to znamená, že pokud nějakým zázrakem nezíská zdravotní výjimku, bude muset vynechat velké březnové turnaje Masters v Indian Wells a Miami. V Indian Wells se turnaj bude hrát od 6. do 19. března. V Miami se pak bude hrát od 20. března do 2. dubna.

Pokud Spojené státy nezmění svou politiku vůči cizincům cestujícím do země ani v nadcházejících měsících, pak by Djokovičovi hrozilo, že by mohl přijít i o další velké turnaje včetně US Open. Právě newyorský grandslam byl poslední akcí, kterou srbský hráč na území Spojených států odehrál. Stalo se tak v září 2021, kdy bývalá světová jednička prošla na US Open do finále. Od té doby Djokovič v Americe hrát nemůže.

Pětatřicetiletý Srb se aktuálně chystá na Australian Open. Do přípravného turnaje v Adelaide vstoupil hladkou výhrou 6:3, 6:2 nad Francouzem Lestiennem. V noci na čtvrtek odehraje na tamní akci osmifinále proti dalšímu francouzskému soupeři Quentinu Halysovi.