Dobré zprávy střídají ty špatné. Djokovič nejspíš znovu vynuceně zmešká část sezony

- Jan Vojkůvka

Přestože se Novak Djokovič vrátil do Austrálie a bude moci zapomenout na události, které se staly v minulé sezoně, nejspíš bude muset i v kalendářním roce 2023 řešit nepříjemnosti s covidem-19. Neočkovaný tenista totiž pravděpodobně ani tentokrát nebude moci odehrát kompletní ročník.

Věřilo se, že když Djokovičovi zrušili tříletý zákaz vstupu do Austrálie, tak bude Srb moci absolvovat kompletní sezonu bez větších omezení. Po příletu do dějiště Australian Open se však zdá, že ani v roce 2023 to nebude mít Djokovič kvůli absenci očkování proti covidu jednoduché.

Na vině jsou události, které aktuálně probíhají v Číně. Tato asijská země, která v posledních dvou letech hodně tvrdě bojovala proti covidu a nebála se uzavřít do tvrdých lockdownů celá města s miliony obyvatel, totiž na začátku prosince výrazně zvolnila svá bezpečnostní opatření. Kromě jiného otevřela hranice, což s sebou přineslo i obrovskou vlnu covidu.

Přestože úřady přestaly uvádět počty nakažených (o statistice se ovšem ví, že v případě Číny nikdy neodpovídala skutečnosti), podle ověřených informací ze země praskají tamní nemocnice ve švech a odhady uvádí, že od začátku prosince se covidem nakazily minimálně desítky milionů obyvatel. Agentura Reuters pak zveřejnila informaci, že v Číně umírá kvůli komplikacím způsobeným covidem takřka 10 tisíc lidí denně. Toto semeniště viru je přitom jako stvořenou půdou pro možné nové mutace, kterých se svět obává jako čert kříže.

Na základě dění v Číně tak několik zemí v čele se Spojenými státy znovu potvrdilo, že na svá území nebudou pouštět neočkované. A to je i Djokovičův problém.

Kromě toho, že byl totiž loni deportován z Austrálie, nesměl odcestovat ani do Severní Ameriky. Vynuceně tak vynechal čtyři turnaje Masters a také US Open. To je hned pět obřích turnajů, na kterých se dohromady hraje o 6000 bodů do žebříčku ATP.

Nevypadá to přitom, že by Spojené státy (a ani Kanada) na svých omezeních v nejbližších měsících něco měnily. Změna politiky Pekingu a zrušení nulové tolerance covidu totiž USA hodně straší. Právě Spojené státy totiž patří k zemím, které byly covidem nejvíce zasaženy. Nejde přitom jen o více než milion zbytečně mrtvých na tuto nemoc, ale také o obrovský počet nakažených a nemocných, což v určitých chvílích doslova paralyzovalo průmysl a přinášelo obrovské finanční ztráty.

„Všichni cestující do Spojených států se budou muset prokázat platným plným očkováním proti covidu. Pouze v omezených případech budou udělovány zdravotní výjimky,“ stojí v nejnovějších pokynech pro vstup cizích státních příslušníků do Ameriky.

Už v březnu se přitom budou v Indian Wells a Miami hrát turnaje ATP Masters, na kterých Djokovič scházel už v minulé sezoně. A jelikož USA nejsou, co se týče covidu, příliš přístupné ke změnám vlastní politiky, tak i v roce 2023 budou pro Srba v ohrožení rovněž turnaje v Cincinnati či na US Open. V létě roku 2022 totiž covid přestala většina zemí řešit, Spojené státy však nikoliv a Djokovičovi start na své půdě nepovolily. K tomuto rozhodnutí se připojila rovněž Kanada, kde se v srpnu také hraje turnaj série Masters.

Djokovičův tým navíc s obavami bude vyhlížet i nadcházející měsíce. K zemím, které začínají kvůli čínské situaci bít na poplach, totiž patří i Itálie. V květnu se přitom v Římě pořádá turnaj Masters, který letos pětatřicetiletý Srb dokázal ovládnout. Italové však prozatím zavádějí opatření, která jsou namířena pouze proti cestujícím z Číny. K podobným krokům sáhlo nyní i Španělsko či Japonsko.

Zatímco tak nová sezona začala pro Novaka Djokoviče dobrými zprávami ohledně Austrálie, další průběh ročníku přináší členům jeho týmu i jeho fanouškům nové vrásky...