Rok po deportaci je zpátky. Djokovič přiletěl do Austrálie, doufá ve vřelé přijetí

- Jan Vojkůvka

Devítinásobný šampion Australian Open Novak Djokovič se vrátil do dějiště svého nejúspěšnějšího grandslamu. Do země, která jej takřka před rokem nemilosrdně vyhostila. V Djokovičovi však nezůstala ani špetka zášti za to, jak se k němu úřady a lidé tehdy zachovali. Naopak doufá ve vřelé přijetí publika, až se bude snažit hnát za jubilejní desátou melbournskou trofejí.

Dlouho přitom nebylo vůbec jasné, jestli se Djokovič bude vůbec moci v Austrálii představit. Přestože bezpečnostní opatření kvůli covidu byla výrazně zvolněna a už nebylo vyžadováno potvrzení o očkování proti této nemoci, nad Srbem stále visel onen tříletý zákaz vstupu do země jako následek jeho lednové deportace.

Bývalá světová jednička totiž do Austrálie v lednu přicestovala na základě zdravotní výjimky. Ta ovšem byla krátce po Djokovičově přistání zrušena a Srb skončil v detenčním hotelu. S odvoláním uspěl, ale prakticky obratem byl znovu zadržen a tentokrát v boji s úřady neměl šanci. Kvůli administrativní chybě mu bylo definitivně zrušeno vízum a Srb musel z Austrálie odcestovat.

Kvůli zrušenému vízu dostal automaticky tříletý zákaz vstupu do země. S tím, jak se měnila bezpečnostní opatření kvůli covidu, začala svítat naděje i neočkovanému Djokovičovi, že by se do Austrálie mohl vrátit. Tato naděje ještě zesílila ve chvíli, kdy došlo ke změně na postu ministra pro imigraci. Nový ministr Andrew Giles dal jasně najevo, že pokud se Djokovič proti zákazu odvolá, bude mu trest zrušen.

Tak se také stalo a Djokovič toto úterý dorazil do Austrálie, kde v pondělí otevře novou sezonu na turnaji v Adelaide. „Vítáme ho zpátky v Austrálii. Myslím, že zatímco tu spolu mluvíme, tak zrovna přistává v Adelaide,“ neskrýval radost z jeho návratu šéf australského tenisového svazu (Tennis Australia) Craig Tiley.

Tiley si zároveň odmítl připustit, že by u australských tenisových fanoušků měl být Djokovič nežádoucí, přestože v lednu byli vůči Srbovi hodně kritičtí. Tehdy ale Australané procházeli těžkým obdobím s tvrdými lockdowny a přílet neočkovaného tenisty, zatímco sami byli vládou silně perzekuováni, brali jako výsměch. „Mám důvěru v australskou veřejnost. Věřím, že fanoušci na něj budou reagovat způsobem, jakým doufáme, že budou,“ poznamenal Tiley.

A ve vřelé přijetí doufá i Djokovič. „V Austrálii hraju rád a doufám, že i po tom všem, co se tam začátkem roku odehrálo, mě fanoušci vřele přivítají,“ citovala Srba už dříve agentura SID. „A doufám, že mi to pomůže hrát dobře.“

„Australian Open je můj nejúspěšnější grandslamový turnaj. Vytvořil jsem si tam jedny z nejlepších vzpomínek. Samozřejmě, že se nemohu dočkat, až se tam vrátím. Chci hrát tenis, dělat to, co umím nejlépe, a doufám, že prožiju skvělé australské léto,“ dodal.