Plíšková může být skutečnou šampionkou. Praktikuje styl hry, který mám rád, libuje si nový trenér David Kotyza

- Filip Lefenda

Trénování a cestování po světě vyměnil po ukončení spolupráce s Dánkou Wozniackou za domácnost, ovšem jen dočasně. Devětačtyřicetiletý trenér David Kotyza, který v minulosti vedl více jak sedm let Petru Kvitovou, nad nabídkou koučovat aktuální českou jedničku Karolínu Plíškovou dlouho neváhal. „Je to skvělá hráčka a cítím, že může být skutečnou šampionkou,“ svěřil se v rozhovoru pro oficiální web WTA.

Koyta přiznal, že měl po svém trenérském konci u Dánky Wozniacké pro tento rok jiné plány. „Chtěl jsem trénovat česká děvčata, ale zároveň být více s rodinou a cestovat pouze na některé turnaje, protože máme tříletého syna a další by měl přijít na svět v červnu,“ těší se na potomka brzy již dvojnásobný otec. Jak ale se smíchem dodal, pro něj překvapivé nabídce, kterou dostal, se neubránil. „Hned můj první pocit byl ten, že bych ji měl vzít. A proto jsem tady,“ sdělil během právě probíhajícího turnaje v australském Brisbane, kde je v roli nového trenéra Karolíny Plíškové.

Roli sehrál i fakt, že svou krajanku zná. „Sledoval jsem nejen výsledky, znám ale i její styl hry a osobnost jako takovou, a to zejména z Fed Cupu. Je to zajímavá hráčka a cítím, že může být skutečnou šampionkou. A právě tohle mě lákalo nejvíce – práce s výbornou osobností,“ vysekl své nové svěřenkyni poklonu. „Jsme teprve na začátku. Snažíme se vzájemně lépe poznat.“

Při práci s Karolínou Plíškovou může těžit i ze svých předešlých zkušeností, a to zejména během působení v roli kouče Petry Kvitové. Také její herní styl se zakládá na dělovém prvním podání a razantních úderech, které dostávají soupeřky často do kolen. „Je to určitě menší výhoda, s Petrou jsem byl více jak sedm let. Tento styl hry, kdy se hráčka snaží rozhodovat výměny, je tím, který mám rád,“ vnímá podobnost dvou v současnosti nejvýše postavených českých hráček na žebříčku WTA devětačtyřicetiletý rodák z Plzně.

Najdou se ale i věci, které jsou značně rozdílné. Zatímco dvojnásobnou wimbledonskou vítězku trénoval už od jejích juniorských let, Plíšková je ve svých téměř pětadvaceti letech zkušenou hráčkou. „Styl práce se trochu liší od toho, který jsem praktikoval na začátcích s Petrou, kdy jí bylo osmnáct. Myslím, že s Karolínou se vnímáme více jako partneři. Při hře je velmi učenlivá, a proto spolu můžeme velmi často probírat taktiku nebo techniky, jak ještě více její hru zlepšit,“ libuje si kouč aktuálně šesté hráčky světa.

Jak toho docílit a na čem nejvíce zapracovat? Kotyza se nechce zaměřit pouze na jednu stránku, schopnosti své svěřenkyně vnímá celostně jako jednotlivé dílky, které do sebe zapadají jako „puzzle“. „Nemohu mluvit o taktice bez správné techniky a stejně tak nemohu požadovat dobrou techniku bez patřičné fyzičky,“ uvedl. Právě tělesnou kondici Plíškové ocenil. „Jsem velmi rád, že na ní pracuje se svými dvěma slovenskými trenéry, dělají dobrou práci.“

Turnajovému účinkování předcházela poctivá analýza předchozích zápasů vytáhlé rodačky z Loun. „Studovali jsme spoustu statistik, protože na jednu stranu máte určité pocity, ale čísla jsou rozdílná. A ta nelžou, jsou pravdivá,“ nechal se slyšet někdejší člen fedcupového týmu, u něhož působil do konce sezóny 2011.

Jak už bylo zmíněno, naposledy vedl Kotyza od loňského dubna populární Dánku Caroline Wozniackou. Jejich spolupráce ale neměla dlouhého trvání, skončila už v srpnu. Bylo pro něj složité nepůsobit na tenisovém okruhu? „Moc ne, protože syn začal chodit do školky a žena do práce, takže jsem pracoval na plný úvazek doma. Byl jsem opravdu šťastný,“ vzpomíná na klidnější chvilky.

Své nové „angažmá“ probral s manželkou. „Není jednoduché být trenérem, je to hodně o cestování. Myslím ale, že jsme našli určitý kompromis a rovnováhu. Nemusím cestovat na všechny turnaje, Karolína je dospělá na to, aby se na některé z nich vypravila i sama, případně se svými kondičními kouči nebo otcem,“ jmenuje trenér, který v minulosti vedl i Lucii Šafářovou, Ivetu Benešovou či Petru Cetkovskou, varianty, které mohou nastat v případě, že na některé podniky osobně nezavítá. „Jsem šťastný, že mohu pracovat právě s touto dívkou,“ nezastíral na závěr David Kotyza.