Monfils překvapil turnajovým plánem, využívá nového pravidla

- Petr Šístek

Gaël Monfils vloni odehrál životní sezonu, kterou ukončil na 6. místě žebříčku ATP a premiérově si zahrál i na Turnaji mistrů v Londýně. Zatímco v letech minulých na kurtech často absentoval kvůli četným zraněním, letos, jak vyšlo najevo z jeho zveřejněného turnajového plánu, některé podniky vynechá záměrně.

Třicetiletý Francouz se stejně jako vloni nepředstaví na žádném z přípravných turnajů na Australian Open, kde bude obhajovat čtvrtfinále. Následně se představí na domácím podniku v Marseille, štědře dotovaném turnaji kategorie ATP 500 v Dubaji a obřích podnicích v Indian Wells a Miami.

Velké překvapení si ale pro fanoušky přichystal v průběhu antukové sezony. Zatímco si zahraje oblíbený turnaj v Monte Carlu, kde loni došel až do finále či menší podnik v Mnichově, tak se nezúčastní klání Masters v Římě, kde se mu v minulém roce nedařilo a skončil již v prvním kole. Pokud by takové rozhodnutí učinil v minulosti, tak by mu bylo do žebříčku započítáno nula bodů, které by nemohl nahradit žádným výsledkem z jiného turnaje, ale od letošní sezony mají hráči starší třiceti let možnost absentovat na třech turnajích kategorie Masters za rok.

Během přípravy na Wimbledon se pak rodák z Paříže představí pouze na turnaji v Halle. Bude zajímavé sledovat, zda se Monfilsovi zajímavý krok s vynecháním turnaje Masters v Římě vyplatí a na menších turnajích uhraje dostatek bodů k udržení se v elitní desítce či dokonce k vylepšení své pozice. Pokud tomu tak bude, tak lze očekávat, že by se k obdobným rozhodnutím mohli odhodlat i další přední hráči, což by mohlo vést ke snížení kvality obsazení turnajů Masters.