Sezona 2017 startuje! Jaké výzvy čekají české tenisty v jejím úvodu?

- Petr Šístek

Čeští zástupci vstupují do dalšího ročníku tenisového koloběhu s rozličnými cíli. Rázně za nimi mohou vykročit hned na samotném začátku sezony. Co české hráče čeká a jaké jsou jejich vyhlídky na žebříčkové posuny?

TOMÁŠ BERDYCH

Dlouholetá česká mužská tenisová jednička zahajuje sezonu na 10. místě žebříčku ATP, což je nejhorší výchozí pozice od roku 2010. Tehdy ale rodák z Valašského Meziříčí dosáhl velkého průlomu, když si zahrál finále Wimbledonu, kvalifikoval se na Turnaj mistrů a na dlouhé roky se zabydlel v elitní světové desítce. K tomu, aby z ní ale nyní opět nevypadl, bude potřebovat alespoň obhájit čtvrtfinálovou účast na Australian Open či uspět nyní v Dauhá. To se ale jeví jako velmi těžké, neboť již v semifinále může narazit na světovou jedničku Andyho Murrayho.

JIŘÍ VESELÝ

Třiadvacetiletý talent byl nucen loňskou sezonu plnou nevyrovnaných výkonů ukončit kvůli vleklým problémům s rukou již v říjnu. Aktuálně mu patří 55. příčka žebříčku ATP a k vylepšení tohoto umístění bude mít dostatek prostoru až do března, neboť vloni zažil hororový vstup do sezony a nyní tak neobhajuje žádné body. Nyní startuje v Dauhá, kde ale již ve druhém kole může narazit na Tomáše Berdycha, odkud se následně přesune do Aucklandu, kde by jistě rád navázal na svůj premiérový titul ATP z předloňského roku.

ADAM PAVLÁSEK

Rodák z Bílovce po své životní sezoně, během níž vystoupal až na 75. místo světového žebříčku, reprezentuje Českou republiku na Hopmanově poháru. Poté by měl plnit roli nasazené trojky na challengeru v Canbeře, kde jej ale čeká těžký úkol, neboť bude obhajovat body za loňskou finálovou účast v Bangkoku. Následně jej čeká Australian Open, kde si může užívat luxusu přímého startu v hlavní soutěži a po utkání úvodního kola Davis Cupu proti Austrálii se chystá na halový turnaj ATP do Montpellieru.

RADEK ŠTĚPÁNEK

Osmatřicetiletý veterán ukončil loňskou sezonu poté, co v Tokiu opětovně pronikl do elitní stovky žebříčku. V důsledku toho nyní mírně klesl a aktuálně mu patří 107. pozice, avšak v případě povedeného startu do sezony může pomýšlet na brzký návrat. Na úvod Dauhá prošel náročnou kvalifikací do hlavní soutěže, následně si možná zkusí zahrát kvalifikaci v Sydney, a poté by jej již měla čekat kvalifikace Australian Open, pokud se mu nepodaří startovat přímo. Právě úvodní grandslam sezony ale bude pro něj velice důležitý, neboť obhajuje 70 bodů za loňský postup z kvalifikace do druhého kola.

LUKÁŠ ROSOL

Brněnský rodák po loňské nepříliš povedené sezoně učinil pozoruhodné rozhodnutí. Na rozdíl od většiny kolegů se totiž nechystá do Austrálie a sezonu zahájí na challengeru v Koblenzi, který se hraje v prvním týdnu Australian Open. Rosola čeká složitá cesta zpět do první světové stovky, neboť úvod loňské sezony mu vyšel na výbornou a v lednu obhajuje téměř třetinu svého celkového bodového zisku.

JAN ŠÁTRAL

Šestadvacetiletý tenista sice aktuálně okupuje 161. místo žebříčku ATP, ale po vynikající druhé polovině loňského roku nyní může pomýšlet i na senzační průnik do první světové stovky. Až do konce června totiž neobhajuje téměř žádné body. Úspěchy se tak pokusí sbírat nyní na challengeru v Happy Valley, odkud se přesune do Melbourne, kde se pokusí kvalifikovat na Australian Open. V únoru plánuje vycestovat na turnaje do USA.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ

Aktuálně šestá hráčka žebříčku WTA sezonu zahájí na velkých podnicích v Brisbane a Sydney. Poté ji již čeká Australian Open, kde by v případě, že by dokázala navázat na úspěšné US Open, mohla pomýšlet na další žebříčkový posun. Na rozdíl od svých nejbližších konkurentek ale neplánuje startovat na následném turnaji v Petrohradu.

PETRA KVITOVÁ

Dvojnásobná grandslamová šampionka z pochopitelných důvodů značnou část letošní sezony vynechá. Lze tak očekávat její propad do spodních pater žebříčku, avšak útěchou jí může být, že v případě úspěšného návratu na kurty bude moci k přihlašování do turnajů využívat chráněného žebříčku.

BARBORA STRÝCOVÁ

Plzeňská rodačka má po životní sezoně nabitý program. Ročník zahajuje v Aucklandu, odkud se přesune do Sydney. Poté ji čeká Australian Open a turnaj v Petrohradu, kde by k obhajobě loňských úspěchů potřebovala povedený výsledek.

KATEŘINA SINIAKOVÁ

Dvacetiletá rodačka z Hradce Králové se nadále herně zlepšuje a měla by proniknout do první padesátky. Sezonu již tradičně zahajuje v Šen-čenu, následně si zahraje v Hobartu a na Australian Open bude mít možnost připsat body. Poté se rozhodla pro turnaj v Tchaj-wanu, kde by se měla dostat mezi nasazenou osmičku tenistek.

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ

Dvojče Karolíny Plíškové vloni vystouplo až na 60. příčku žebříčku WTA. Novou sezonu zahajuje v Šen-čenu, odkud se přesune do Hobartu. Na Australian Open ji čeká náročná obhajoba, neboť vloni postoupila z kvalifikace do druhého kola.

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ

Vloni se po vynikající sezoně 2015 trápila a aktuálně se nachází až na 62. místě. Již úvodní letošní zápas proti Denise Allertové ale naznačil, že může pomýšlet na návrat na výsluní. Po turnaji v Aucklandu má v plánu turnaj v Hobartu a následně ji čeká Australian Open. Má vynikající výchozí pozici, neboť až do konce května neobhajuje vůbec žádné body.

DENISA ALLERTOVÁ

Vstup do nové sezony ji v Aucklandu nevyšel, ale jistě již vyhlíží Australian Open, neboť na grandslamech má famózní bilanci jediné prohry v úvodním kole v kariéře. Momentálně jí patří 92. pozice žebříčku WTA a právě dobré výsledky na největších turnajích ji mohou udržet v elitní stovce.