Djokovič se může vrátit do Austrálie. Jeho tříletý zákaz byl zrušen

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič může na začátku příští sezony startovat v Austrálii. Bývalá světová jednička, která měla od ledna zákaz vstupu na australské území, se dočkala zrušení svého trestu za deportaci. V Melbourne tak bude moci zaútočit na svůj desátý titul z Australian Open.

Informaci o zrušeném tříletém zákazu vstupu na území Austrálie přinesla národní vysílací společnost Australian Broadcasting Corporation. Dle zveřejněných podrobností zrušil Djokovičův zákaz nový ministr pro imigraci Andrew Giles.

Podmínkou pro zrušení tohoto zákazu bylo, že se pětatřicetiletý tenista musel sám odvolat a požádat o přezkoumání trestu. Na to upozorňoval už dříve i Giles, který zároveň potvrdil, že pokud k takovému odvolání dojde, zákaz zruší. A tak se také stalo.

Jednadvacetinásobný grandslamový šampion se letos v lednu vypravil do Austrálie a to i přesto, že nebyl očkovaný proti covidu, což byla podmínka pro vstup do země. Djokovič však cestoval na základě zdravotní výjimky, kolem které se okamžitě začaly rojit spekulace.

Djokovič celkem dvakrát skončil v detenčním hotelu, a zatímco jeho první stížnost byla soudem uznána a platnost jeho výjimky byla potvrzena, následně se do situace vložil tehdejší ministr pro imigraci Alex Hawke. S jeho přičiněním byl nakonec Djokovič deportován, jelikož jeho vízum bylo prohlášeno za neplatné.

Situace v Austrálii se ale pomalu začala měnit a od začátku července se už cestující do země nemusí prokazovat platným očkováním proti covidu. Tím se otevřela možnost, že by se Djokovič mohl vrátit a usilovat o rekordní desátý titul z Australian Open. Potřeboval však ještě zrušení svého tříletého zákazu, který obdržel automaticky kvůli deportaci.

A zatímco na probíhajícím Turnaji mistrů zvládl vstup do základní skupiny, když porazil Stefanose Tsitsipase, zažil vítězství také na diplomatickém poli. Nic mu nyní nebrání, aby se do Austrálie v příští sezoně vydal.