Skvělá zpráva pro Djokoviče! Tříletý zákaz do Austrálie může být zrušen

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič, jehož sezona je ohromně ovlivněna proticovidovými opratřeními, se dočkal po delší době výborné zprávy. Podle informací australských médií bude umožněno bývalé světové jedničce hrát na Australian Open v roce 2023! Zprávu přinesl deník The Herald Sun.

Djokovič se do Austrálie vypravil zkraje letošního roku na základě zdravotní výjimky. Ta mu ovšem byla posléze zrušena a srbský tenista se pokusil bránit u soudu. Ten sice rozhodl v jeho prospěch, ale do všeho se vložil bývalý ministr pro imigraci Alex Hawke, jenž zrušil Djokovičovi vízum a Srb byl nakonec deportován ze země.

Po deportaci navíc okamžitě vstoupil v platnost tříletý zákaz vstupu na území Austrálie, což pro Djokoviče znamenalo, že si o jubilejní desátý titul z Australian Open nebude moci zahrát až do roku 2026. Brzy se však začaly objevovat spekulace, že by tento zákaz mohl být zrušen.

A to se nyní také podle všeho může stát skutečností! Podle informací deníku The Herald Sun se nový ministr pro imigraci Andrew Giles údajně rozhodl zrušit tříletý Djokovičův zákaz, pokud se srbský tenista proti tomuto zákazu odvolá.

Ve výsledku to znamená, že jakmile Djokovič bude chtít požádat o nové vízum do Austrálie, bude se muset odvolat proti automatickému tříletému zákazu vstupu do země. Pokud tak učiní, ministr Giles jeho zákaz zruší. Alespoň tak o celé situaci referuje deník The Herald Sun.

Podle informací australského média by už Djokovičovi nemělo být překážkou ani to, že nepodstoupil očkování proti covidu. Austrálie, která má vysokou proočkovanost obyvatelstva, se totiž ani tak nevyhnula velké vlně omikronu a hlavní omezení byla nakonec po nových federálních volbách zrušena.

Nejnovější nařízení hovoří o tom, že cestující do Austrálie se nemusí prokázat očkováním proti covidu. To se samozřejmě může ještě změnit, pokud se situace v zemi výrazně zhorší. V současnosti ale není vyžadováno potvrzení o očkování, což vyhovuje právě Djokovičovi. Ten totiž odmítl vakcinaci podstoupit.

Kvůli proticovidovým opatřením letos Novak Djokovič přišel o Australian Open i US Open. Zároveň nesměl hrát na žádném turnaji ve Spojených státech a Kanadě, kvůli čemuž přišel i o čtyři turnaje Masters. Naposledy se představil ve Wimbledonu, kde získal 21. grandslamový titul.