Viděl špatná znamení a cítil blížící se problémy. Proč dal trenér Raducanuové vale?

- Jan Vojkůvka

Emma Raducanuová střídá trenéry jako ponožky. Jen málokoho tak překvapilo, když tento měsíc skončila spolupráce s ruským koučem Dmitrijem Tursunovem. Tentokrát se však role obrátily a nebyla to Britka, kdo by trenéra propustil. Okolnosti už jsou ale o poznání překvapivější...

Pouhé dva a půl měsíce trvalo spojení mezi Emmou Raducanuovou a trenérem Dmitrijem Tursunovem. Přestože se původně zdálo, že by pod jeho vedením mohla předvádět solidní tenis, nakonec k další dohodě nedošlo. Za ukončením spolupráce přitom stál sám Tursunov, s nímž Britka dokráčela do semifinále v Soulu, čtvrtfinále ve Washingtonu a osmifinále v Cincinnati.

„Cítil jsem, že později budou velké problémy,“ řekl v rozhovoru pro Carole Bouchardovou ke svému rozhodnutí čtvrtý trenér britské hráčky za posledních 16 měsíců. „Nedohodli jsme se na podmínkách a byla tam nějaká znamení, která prostě nešlo ignorovat,“ pokračoval.

Hlavním zádrhelem, jenž přinutil Tursunova k odchodu, bylo, že kolem Raducanuové je příliš mnoho lidí, kteří chtějí říkat své názory. „Řekl jsem jí i téměř všem lidem v jejím týmu, že by měla aspoň na chvíli zkusit naslouchat pouze jednomu hlasu, což potřebuje,“ poznamenal.

„Mohl jsem zůstat a souhlasit se vším, co lidé v jejím týmu navrhovali, ale v hloubi duše jsem cítil, že to není správná věc,“ vzpomínal muž, který stál za vzestupem Aryny Sabalenkové či Anett Kontaveitové.

„Její hra je hodně syrová a je spousta způsobů, jak ji vylepšit. Zabere to nějaký čas. Je to projekt na jeden až dva a půl roku. Pro lidi je těžké pochopit, jak je to možné, protože už vyhrála US Open,“ poodhalil Tursunov. „Je skvělou hráčkou a velkým dříčem, přičemž se nechová a ani si o sobě nemyslí, že by byla nějakou superstar.“

„Rád jsem s ní pracoval a vážně jsem se snažil, aby to fungovalo. Rozhodnutí, že skončím, bylo dost těžké. Je hladová po tom, aby se zlepšovala, a je posedlá tenisem. To je docela vzácná kombinace. K tomu je extrémně talentovaná, atletická a koordinovaná, takže se dokáže vypořádat i s věcmi, se kterými jiné hráčky nemohou,“ vysvětloval.

„Práce s ní je velmi zajímavý a dlouhodobý projekt. Ale potřebuje naslouchat jen jednomu člověku, ne celému týmu,“ podotkl Tursunov, pro kterého byl přetlak názorů na to, co by Raducanuová měla dělat, jak hrát a na čem pracovat, pomyslným posledním hřebíčkem do rakve. Nedovedl si představit, že by v takových podmínkách mohl odvádět kvalitní práci. A nakonec by nejspíš, jako mnozí před ním, u Raducanuové stejně skončil.

Dlouho bez práce ale nezůstal. Okamžitě po ukončení spolupráce s britskou tenistkou se objevil po boku olympijské šampionky Belindy Bencicové. Dokonce se objevily spekulace, že mladou Britku opustil kvůli tomu, aby mohl trénovat Švýcarku. S tím ale kategoricky nesouhlasí.

„Jako trenér potřebujete cítit důvěru a být v práci po celé období (projektu). S její trenérskou situací každému koučovi probleskne hlavou myšlenka, že svou práci nedokončí. Doufal jsem, že naleznu řešení, abych s ní mohl pokračovat, a i proto jsem zůstal pár týdnů po konci zkušebního období. Nakonec jsme se ale nedohodli a já odešel. Belinda s tím nemá vůbec nic společného,“ uzavřel.