Trenérské rošády. Bencicová vystupuje z komfortní zóny, blízko angažmá i bývalý kouč Plíškové

- Filip Lefenda

Někdejší dvacátý hráč světa Dmitrij Tursunov, jenž se po ukončení aktivní kariéry vydal na trenérskou dráhu, dlouho bez práce nezůstal. Jen pár dnů poté, co se rozešly jeho cesty s loňskou vítězkou US Open Emmou Raducanuovou, navázal spolupráci s dalším velkým jménem.

Už o víkendu byl devětatřicetiletý Rus spatřen v Guadalajaře na tréninkových kurtech s Belindou Bencicovou. Zvěsti byly posléze potvrzeny. Tursunov povede v roce 2022 už třetí svěřenkyní. Po Estonce Kontaveitové a Britce Raducanuové se ujal pomyslného kormidla v týmu švýcarské olympijské šampionky.

Bencicová začala na závěrečné tisícovce sezony vydřenou výhrou 7:5, 6:7(10) a 6:3 nad Kanaďankou Leylah Fernandezovou. Zápas nepatřil k těm nejhezčím, což přiznala i sama pětadvacetiletá tenistka se slovenskými kořeny.

„To je přesně ta část, kde se mohu nejvíce zlepšit. Změnit své perfekcionistické myšlení, které ve mně občas převládá. Budu muset hrát jinak i za cenu toho, že to třeba nebude koukatelné,“ popsala Bencicová, na čem chce pod vedením Tursunova zapracovat.

Změnu nelze čekat mávnutím zázračného kouzelného proutku. „Jde o proces. Rozhodně je to ale něco, na čem pracuji,“ podotkla rodačka z Flawilu.

Bencicová po US Open ukončila spolupráci se Sebastianem Sachsem. Nyní si bude zvykat na vedení muže, jenž vytáhl na výsluní třeba Bělorusku Arynu Sabalenkovou. „Je to pro mě určitě náročné, protože je najednou vše nové a jiné. Dostala jsem se mimo svou komfortní zónu, což je ovšem přesně to, co chci. Rozhodně je co zlepšovat,“ podotkla vítězka pěti turnajů z elitního okruhu.

„Pevně věřím, že jde o velmi dobrého trenéra, který může zlepšit mou hru i mentální stránku. Je velmi tvrdý a upřímný, ale to je přesně to, co potřebuji. Přiměje vás dívat se na věci jinak. Jsem velmi šťastná, že se se mnou rozhodl spolupracovat. Opravdu jsem o to moc stála,“ pochvaluje si aktuálně čtrnáctá hráčka žebříčku WTA, jež před dvěma roky figurovala na čtvrté pozici.

Bencicová je stále ve hře o účast na závěrečném Turnaji mistryň, společné úvahy s Tursunovem už ale směřují spíše k nadcházející sezoně. „Se svými předchozími svěřenkyněmi zaznamenal velké úspěchy. Jeho způsob koučování mi může hodně pomoci. Ještě je brzy dělat závěry, přesto jsem si naprosto jistá, že vše dobře dopadne. Udělám pro to všechno,“ uvedla v rozhovoru pro web WTA zlatá olympijská medailistka z Tokia. Tu teď v Mexiku čeká boj o osmifinále. Svede ho s bývalou vítězkou US Open Sloane Stephensovou ze Spojených států, jež v prvním kole dopřála pouhé dva gemy Lindě Fruhvirtové.

Blízko novému angažmá je dost možná také další vyhledávaný trenér Sascha Bajin. Osmatřicetiletý Němec vedl od předloňského listopadu do letošního července Karolínu Plíškovou. Ta si pod jeho vedením zahrála v minulém roce finále Wimbledonu. V Guadalajaře byl někdejší kouč Japonky Ósakaové či Francouzky Mladenovicové „přistižen“ na tréninkových dvorcích spolu s vítězkou Roland Garros z roku 2017 – Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.