Djokovič sází na obhajobu bodů, může ohrozit Murrayho?

- Jan Vojkůvka

Práce s kalendářem je v tenisové sezoně extrémně důležitá a své o tom ví i Novak Djokovič, který se rozhodl, že počet svých startů omezí přinejmenším na úvod roku na minimum a pokusí se obhájit body na čtyřech turnajích, na nichž v uplynulém ročníku triumfoval.

Žádné velké stíhání za pozicí světové jedničky od Novaka Djokoviče v první části kalendářního roku 2017 nečekejme. Již jsme si řekli, nakolik Brit Andy Murray šetří v následujícím roce se starty, přesto však oproti Djokovičovi bude mít obrovskou výhodu.

Zatímco Murray v první třetině roku na tvrdých dvorcích odehraje o dva turnaje více oproti předchozímu roku, Djokovič odehraje o jeden podnik méně. Ve výsledku pak Murrayho uvidí publikum na pěti podnicích - v Dauhá (nehrál), Australian Open, Dubaji (nehrál), Indian Wells a Miami. Naopak Djokovič bude bojovat jen v Dauhá, na Australian Open, v Indian Wells a Miami. Vynechá oproti loňsku turnaj v Dubaji.

Důvody jsou zřejmé - na všech čtyřech turnajích Djokovič v roce 2016 zvítězil a obhajuje tak obrovskou porci bodů do žebříčku. A obhajoba se stala prvořadým úkolem srbské hvězdy.

Ovšem ani obhájení čtyř titulů by Djokovičovi stačit na pozici světové jedničky nemělo. Murray má totiž obří rezervu, v minulé sezoně odehrál jen Australian Open (finále), Indian Wells (3. kolo) a Miami (3. kolo). Na amerických betonech tak neobhajuje téměř žádné body a naopak výrazné bonusy mohou přinést turnaje v Dauhá a Dubaji, kde se bude hrát o 250 a 500 bodů do žebříčku pro vítěze.

Pokud půjdeme ještě více do hloubky žebříčkové problematiky, pak Murray obhajuje v prvních třech měsících sezony jen 1290 bodů, zatímco Djokovič za stejné období má před sebou obhajobu 4340 bodů, přičemž 90 z nich z Dubaje neobhájí určitě.

Ve výsledku to znamená, že i kdyby Djokovič obhájil vše, co si naplánoval, tedy triumfy v Dauhá, Melbourne, Indian Wells i Miami, tak by se na pozici světové jedničky dostal pouze v případě, že by Murray kupříkladu na Australian Open nepřešel přes čtvrtfinále. Rozdíl mezi oběma hráči totiž aktuálně činí 630 bodů, což Djokovič, i přes obhajobu všech bodů, nedožene, pokud Murray v Melbourne postoupí do semifinále.

Na ostatních podnicích pak už šanci na ohrožení prvního místa na světě mít nebude. Murray v Americe má ideální příležitost, jak oproti Djokovičovi předvést velké zlepšení ve srovnání s předchozí sezonou (obhajoba jen 90 bodů na dvou turnajích Masters) a náskok se může přehoupnout přinejmenším přes 1000 bodů. Rozdíl mezi oběma tenisty navíc může zvýšit už turnaj v Dauhá, kde bude mít Murray, s největší pravděpodobností, první příležitost, jak obrat Djokoviče o tolik potřebné body do žebříčku.