Grandslamové šampionky i členky Top 10. Kdo bude hrát na finále BJKC v Glasgow?

- Marek Bartošík

Od pondělí je jasno o nominacích všech dvanácti týmů, které se zúčastní finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové ve skotském Glasgow (8.–13. listopadu). A mnohá jména jsou tenisovým fanouškům více než dobře známá. Španělkám by měla pomoci světová čtyřka Paula Badosaová, za domácí Britky bude hrát vítězka loňského US Open Emma Raducanuová. Reprezentaci Švýcarek povede za úspěchem olympijská šampionka Belinda Bencicová a Kazašky budou spoléhat na wimbledonskou královnu Jelenu Rybakinovou.

Velká část z dvanácti účastnických týmů finále letošního BJKC budí respekt. Skupina D nabídne především souboj hvězdných výběrů České republiky a Spojených států, za které nastoupí mimo jiné členky Top 10 Coco Gauffová a Jessica Pegulaová. Překvapit favoritky budou chtít Polky, které při neúčasti světové jedničky Igy Šwiatekové povede 55. hráčka žebříčku Magda Linetteová.

Velmi silně působí i skupina C, kde se střetnou o místenku v semifinále Španělky, Kazašky a domácí Britky. Hlavní hvězdou Španělska by měla být členka elitní desítky Paula Badosaová (4.). Velká Británie bude očekávat pomoc od vítězky loňského US Open Emmy Raducanuové (68.). Kazachstán by měla vést za úspěchem především wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová (26.), důležitou roli může sehrát i kvalitní deblistka Anna Danilinová (21.).

Skupina B nabídne v Glasgow měření sil mezi Austrálií, Slovenskem a Belgií. Za zemi protinožců naskočí do boje i čtvrtfinalistka posledních dvou grandslamů Ajla Tomljanovicová (35.). Pomáhat jí budou členky Top 20 deblového pořadí Ellen Perezová a Storm Sandersová. Belgičanky mají ve své sestavě Elise Mertensovou (36.), jež patří mezi elitu i ve čtyřhře, kde je světovou trojkou. Slovenky s týmovou jedničkou Annou Karolínou Schmiedlovou (107.) můžou v této skupině pouze překvapit.

Podobnou pozici outsiderek mají ve skupině A Italky, z nichž nejlepší je 31. hráčka žebříčku Martina Trevisanová. Osmadvacetiletá tenistka je ale především antukářkou, tvrdý povrch – navíc v hale – by jí příliš sedět neměl. O poznání zajímavěji působí nominace Kanaďanek, kde nechybí vítězka US Open 2019 Bianca Andreescuová (57.) a finalistka téhož grandslamu z loňského roku Leylah Fernandezová (39.). Zapomínat nesmíme ani na elitní deblovou specialistku Gabrielu Dabrowskou (8.), která letos získala tři tituly na okruhu WTA (Madrid, Čennaí, Tokio).

Hlavními adeptkami na postup ze skupiny A do semifinále by ale měly být Švýcarky v čele se světovou patnáctkou Belindou Bencicovou. Jejími týmovými parťačkami budou při cestě za obhajobou loňské finálové účasti z Prahy Jil Teichmannová (38.), Viktorija Golubicová (81.) a Simona Waltertová (116.).

Finálový turnaj letošního BJKC se uskuteční od úterý 8. do neděle 13. listopadu ve skotském Glasgow. Z každé tříčlenné skupiny postoupí do semifinále pouze nejlepší tým. Všechna utkání se skládají ze dvou dvouher a jedné čtyřhry.