Pozor na ně! Američanky vyrukují na finále Poháru BJK v mimořádně silné sestavě

- Marek Bartošík

Před českými tenistkami bude stát na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové veliký úkol – porazit ve skupině D našlapaný tým Spojených států amerických. Kapitánka Kathy Rinaldiová povolala pro listopadovou akci v Glasgow členky Top 20 Coco Gauffovou, Jessicu Pegulaovou, Madison Keysovou a Danielle Collinsovou a s nimi kvalitní deblistku Taylor Townsendovou.

Dvě hráčky z první desítky (Coco Gauffová, Jessica Pegulaová), dvě ze druhé desítky (Madison Keysová, Danielle Collinsová) a k nim pestře hrající Taylor Townsendová, jež se letos vrátila po mateřské dovolené na okruh. Americký tým pro finálové klání BJKC ve skotském Glasgow budí obrovský respekt.

Výběr kapitánky Kathy Rinaldiové se v základní skupině D střetne s Polkami, oslabenými absencí světové jedničky Igy Šwiatekové, a také s českými reprezentantkami. Barboru Krejčíkovou, Karolínu Plíškovou, Kateřinu Siniakovou a Markétu Vondroušovou bude čekat ve Skotsku skutečně obrovská výzva.

Žebříčkově nejlepší z Američanek je světová šestka Jessica Pegulaová, jež letos uhrála čtvrtfinále na třech grandslamech (Australian Open, Roland Garros, US Open), k tomu postoupila do finále v Madridu a semifinále v Miami a Torontu.

Coco Gauffová aktuálně drží osmé místo v singlovém pořadí, mezi deblistkami je pátá (na přelomu srpna a září byla dokonce světovou jedničkou ve čtyřhře). Osmnáctiletá hvězda ozdobila letošní sezónu postupem do finále Roland Garros, na domácím grandslamu v New Yorku dokráčela do čtvrtfinále. Dařilo se jí i v deblu, když spolu s o dekádu starší Pegulaovou ovládly prestižní akce v Dauhá a Torontu a zapsaly finálovou účast na Roland Garros.

Dalším dobře známým jménem na soupisce Američanek je osmnáctá hráčka světového pořadí Madison Keysová. Finalistka US Open 2017 letos zaujala titulem z Adelaide a postupem do semifinále Australian Open a tisícovky v Cincinnati.

Na australském grandslamu se v lednu probila až do finále Danielle Collinsová (19.), která se ale následně větší část sezóny potýkala se zraněním krku. Ačkoliv nebyla příliš rozehraná, na US Open se přesto dokázala probít do osmifinále, kde ji ve třísetové bitvě zastavila Aryna Sabalenková.

Poslední členkou ambiciózního týmu je Taylor Townsendová, jíž patří 34. místo v deblovém rankingu. Šestadvacetiletá hráčka se v dubnu vrátila na tour a brzy poté opanovala velký antukový turnaj ITF v Charlestonu. Ve čtyřhře zaznamenala mimo jiné semifinálovou účast na Roland Garros a finále na US Open, kde spolu s Caty McNallyovou neudržely vedení 6:3 a 4:1 proti Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové.

Zajímavý souboj mezi Češkami a Američankami se uskuteční v pátek 11. listopadu. Výběr kapitána Petra Pály se v Glasgow utká o den dříve s Polkami. Program atraktivní skupiny D otevřou ve středu 9. listopadu vzájemným duelem Američanky a Polky. Do semifinále postoupí pouze nejlepší tým z každé tříčlenné skupiny.