Futures v Mostě: Do závěrečného kola kvalifikace postoupila šestice Čechů, Jebavý na turnaji dohrál

- Petr Šístek, Filip Lefenda

Nedělní program mosteckého turnaje byl zasvěcen kvalifikačním bojům, ve kterých se představila i řada českých hráčů. Uspěla nakonec šestice, která bude v pondělí usilovat o průnik do hlavní soutěže a vlivem losu je již nyní jasné, že se do ní podívají tři Češi. Roli favoritů splnili nasazená jednička Jan Blecha i František Polánka. Skalp nasazených hráčů si pak připsali Tomáš Musil, Alessandro Ricci a Antonín Bolardt. Posledním postupujícím se stal na závěr dne i Radek Daniš. S nepříznivými povětrnostními podmínkami se naopak nedokázal vypořádat Roman Jebavý, který v Mostě dohrál.

Jako první dokázal svůj zápas vyhrát František Polánka. Tomu Němec Brutscher nedokázal klást odpor a jednadvacetiletý český tenista po výsledku 6:1 a 6:0 postoupil do finálového kola. "S kvalifikacemi mám již hodně zkušeností, ale i když mám v jejich finále bohužel špatnou bilanci, snažím se to brát stále stejně," vysvětluje Polánka. V souboji o místo v hlavní soutěži se utká s Tomášem Musilem. Toho český tenista herně zná, ale speciální přípravu na soupeře neplánuje. "Chci hrát svoji hru a jít si za tím, co chci," uzavírá sympatický mladík (celý rozhovor  ZDE).

Těžký třísetový zápas zvládl i Tomáš Musil, který Poláka Zawiszu přehrál po setech 6:4, 6:7(2) a 6:2. "Myslím si, že jsem zahrál určitě lépe než včera, ve druhém setu mi sice trošku došly síly, ale jak jsme ve třetí sadě dostali nové míčky, tak to začalo hezky letět a od doby jsem měl v utkání navrch. Dobře jsem podával a soupeř udělal hloupé chyby, čímž mi to trošku daroval, takže to už bylo jednodušší," hodnotí čtyřiadvacetiletý tenista. Musil se o místo v hlavní soutěži utká právě s Polánkou. "Hráli jsme spolu několikrát, tak oba víme, co na druhého hrát a myslím, že to bude padesát na padesát. František bude možná mít více sil, protože dnes hrál jen dvousetový zápas. Uvidím, jak do zítřka zregeneruji, ale bude to určitě vyrovnané," předpovídá tenista, který na mosteckém turnaji dokázal projít kvalifikací i v loňské sezoně (celý rozhovor ZDE).

Své zápasy zvládli nasazená jednička Jan Blecha i Alessandro Ricci. Druhý jmenovaný povolil Němci Dettingerovi pouhé tři gemy, když těžil z herního stylu soupeře. "Hrálo se mi příjemně. Dával míčům spin, hrál je na zadní čáru, tato hra mi vyhovuje. Já jsem je vracel zpátky a čekal jsem na svou chvíli. Často jsem vyhrával míče z jeho nevynucených chyb, občas jsem míče zabíjel," popisoval střetnutí osmnáctiletý Ricci, kterému chybí už jen krůček k tomu, aby si v Mostě zahrál hlavní soutěž. "Bude tam trošku nervozita. Uvidíme, jak to dopadne," vyhlíží klíčové střetnutí mladík, který popsal i hlavní rozdíly mezi juniorskými a seniorskými turnaji. "Je to velký rozdíl. V kvalifikaci to ještě není tolik znát, v hlavních soutěžích už ale ano. Pár jsem jich už hrál a je to hodně o servisech, returnech a důležitých balónech," uzavřel povídání Alessandro Ricci. Německého soupeře přehrál na kurtu číslo 4 také Antonín Bolardt, jenž zvádl třísetovou bitvu s Robinem Langem.

O hlavní soutěž bude v pondělí bojovat také Radek Daniš, který zvládl třísetovou bitvu se silným Rakušanem Norbertem Nagyim a v pondělí se postaví favorizovanému Janu Blechovi. "Foukalo z boku, zvedala se antuka. Byl to hrozně těžký zápas," sděloval své bezprostřední pocity po utkání Daniš, který na nadcházející střetnutí proti zkušenějšímu krajanovi zatím nemyslí. "Vstřebávám zatím předešlý zápas, ale samozřejmě budu chtít vyhrát. Bude to však velice těžké."

Hodně zklamaný byl po svém utkání Roman Jebavý, bývalý 297. hráč světa, který plnil v kvalifikaci roli šestého nasazeného. "Byl jsem zraněný, mám za sebou operaci, nebylo to ideální. V tréninku už jsem ale hrál docela dobře, takže jsem čekal, že to bude jiné," povzdechl si po prohře s Němcem Hoevelerem rodák z Turnova, který se hůře popasoval s nepříjemným větrem. "Hrozně moc foukalo. Myslím si, že to dost ovlivnilo hru. Jak se měnily strany, tak se chvíli hrálo po větru a pak zase proti němu, což bylo dost nepříjemné," okomentoval klimatické podmínky, které střetnutí provázely, Roman Jebavý. Ten si duel podle svých slov prohrál sám. "Hrál jsem špatně, soupeř vlastně jenom vracel. Chtěl jsem tvořit a hrát svou hru tak, jak jsem zvyklý. Nemám ale natrénováno ani odehrány zápasy, takže to bylo spíše o tom, že jsem kazil, než že by Němec hrál nějak dobře," završil své hodnocení aktuálně 1668. hráč žebříčku ATP. S turnajem se loučí také Štěpán Holiš, Adam Blecha, Lukáš Vejvara, Daniel Filo a Dominik Langmajer.

Do závěrečného kola kvalifikace tak postoupilo šest českých hráčů, hned trio z nich má přitom jistotu hlavní soutěže. V Mostě totiž budou v pondělí k viděné hned tři ryze české duely! Jan Blecha vyzve Radka Daniše, Tomáš Musil Františka Polánku a Alessandro Ricci změří síly s Antonínem Bolardtem.

JAN BLECHA - LUKÁŠ VEJVARA 6:2 6:2
RADEK DANIŠ - Norbert Nagyi (AUT) 7:5 2:6 6:4
DANIEL FILO - Bastian Wagner (GER) 3:6 6:7(0)
ADAM BLECHA - Gabriele Moghini (SUI) 6:7(1) 4:6
TOMÁŠ MUSIL - Pawel Zawisza (POL) 6:4 6:7(2) 6:2
FRANTIŠEK POLÁNKA - Tobias Brutscher (GER) 6:1 6:0
ŠTĚPÁN HOLIŠ - Szymon Walkow (POL) 1:6 2:6
Norbert Tadyszak (POL) - Francesco Iaccarino (GER) 6:3 6:2
Patrik Néma (SVK) - Patrik Obal (SVK) 6:4 7:6(4)
Grigorij Potěmkin (RUS) - Jan Simon Vrbsky (GER) 6:2 7:6(2)
ROMAN JEBAVÝ - Leon Hoeveler (GER) 3:6 4:6
DOMINIK LANGMAJER - Mika Julin (FIN) 1:6 2:6
Alexander Braun (GER) - Patrick Mayer (GER) 2:6 0:6
Arnold Kokulewski (POL) - Gil Uwe Grund (GER) 4:6 4:6
ALESSANDRO RICCI - Moritz Dettinger (GER) 6:2 6:1
ANTONÍN BOLARDT - Robin Lang (GER) 6:4 2:6 6:4